2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Washington: Kína hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével

MTI

2021. január 24., vasárnap 13:59

Az amerikai külügyminisztérium felszólította szombaton Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével, az ellene irányuló "katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással". Ennek előzménye, hogy aznap a kínai légierő 12 harci gépe berepült Tajvan légvédelmi övezetébe a Dél-kínai-tenger fölött.

Vasárnap megismétlődtek a berepülések, a tajpeji védelmi minisztérium által közzétett légi forgalmi térképek tanúsága szerint további 15 repülőgép - közöttük 12 vadászgép - repült be a tajvani légvédelmi övezetbe.

Az állandó fenyegetés helyett Kínának párbeszédre kellene törekednie a demokratikusan megválasztott tajvani kormánnyal. Kína viselkedése Tajvannal és más szomszédos országokkal szemben aggasztó - szögezte le az amerikai külügyminisztérium, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is "sziklaszilárdan" elkötelezett Tajvan védelme mellett.

Kína, amely saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette annak légterét, de ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Igen szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl, mint most hét végén.

Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben J-16-os vadászgépek és H6-K jelű, nagy hatótávolságú támadó repülőgépek vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel felszerelt, kétezer kilométer hatósugarú manőverező robotrepülőgépeket visznek magukkal.

Tavaly a kínai légierő gépei 380 behatolást hajtottak végre a tajvani légvédelmi övezetbe, a tendencia folytatódni látszik az új amerikai elnök, Joe Biden hivatalba lépése után is - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

 

MTI