2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Washington: Kína hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével

Az amerikai külügyminisztérium felszólította szombaton Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével, az ellene irányuló "katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással". Ennek előzménye, hogy aznap a kínai légierő 12 harci gépe berepült Tajvan légvédelmi övezetébe a Dél-kínai-tenger fölött.

  • Washington: Kína hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével

Vasárnap megismétlődtek a berepülések, a tajpeji védelmi minisztérium által közzétett légi forgalmi térképek tanúsága szerint további 15 repülőgép - közöttük 12 vadászgép - repült be a tajvani légvédelmi övezetbe.

Az állandó fenyegetés helyett Kínának párbeszédre kellene törekednie a demokratikusan megválasztott tajvani kormánnyal. Kína viselkedése Tajvannal és más szomszédos országokkal szemben aggasztó - szögezte le az amerikai külügyminisztérium, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is "sziklaszilárdan" elkötelezett Tajvan védelme mellett.

Kína, amely saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette annak légterét, de ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Igen szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl, mint most hét végén.

Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben J-16-os vadászgépek és H6-K jelű, nagy hatótávolságú támadó repülőgépek vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel felszerelt, kétezer kilométer hatósugarú manőverező robotrepülőgépeket visznek magukkal.

Tavaly a kínai légierő gépei 380 behatolást hajtottak végre a tajvani légvédelmi övezetbe, a tendencia folytatódni látszik az új amerikai elnök, Joe Biden hivatalba lépése után is - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!