2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Washington kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal

Az Egyesült Államok kész tárgyalni Iránnal, hogy enyhüljön köztük a feszültség anélkül, hogy előfeltételeket szabna a perzsa ország atomprogramját illetően - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Svájcban.

  • Washington kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal

Ez az első alkalom, hogy a Trump kormányzat ilyen egyértelműen kimondta, hogy kész előfeltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülni Iránnal

Az Egyesült Államok több mint egy éve lépett az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodásból, és azóta súlyos gazdasági szankciókkal, valamint a diplomáciai és katonai nyomás fokozásával próbálja elérni egy új egyezmény megkötését.

Pompeo hozzátette, hogy Washington továbbra is megpróbálja rábírni Iránt destabilizáló közel-keleti politikájának megváltoztatására.

Haszan Róháni iráni elnök szombaton azt mondta, hogy országa hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal, ha az tiszteletet mutat iránta, ám kényszeríteni nem lehet a megbeszélésre.

Az amerikai külügyminiszter a svájci Bellinzona városában találkozott az alpesi ország külügyminiszterével, Ignazio Cassisszal, akivel az iráni problémáról tárgyalt.

Cassis szavai szerint a helyzet rendkívül feszült, és Svájc természetesen azon van, hogy ne eszkalálódjon, ne torkoljon erőszakba. "Mindkét fél jelenleg fokozza nyomását a másikra, ami aggaszt minket" - fogalmazott a svájci külügyminiszter.

Svájc képviseli Iránban az Egyesült Államok érdekeit és korábban közvetítő is volt Washington és Teherán között. Pompeo megköszönte az alpesi országnak a törődést az Iránban bebörtönzött amerikai állampolgárokkal, és hozzátette: Washington kedvezően értékelné, ha Irán legalább hét amerikait elengedne.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!