2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Washington a NAÜ kormányzótanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte Irán miatt

MTI

2019. július 5., péntek 20:38

Washington a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 35 tagú kormányzótanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte Irán miatt - közölte pénteken az Egyesült Államok képviselete a bécsi székhelyű szervezetnél.

A NAÜ bármely tagja kezdeményezheti a tanácskozás összehívását. Az ügynökség időközben körüzenetben tájékoztatta a tagállamokat, hogy július 10-ére, szerdára tűzte ki az ülést.

"Jackie Wolcott, a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekhez akkreditált amerikai nagykövet kérte a Kormányzótanács különleges ülésének összehívását, hogy megvitassák a NAÜ vezérigazgatójának az iráni rezsim nukleáris programjáról szólójelentését" - közölte az amerikai képviselet. Hozzátette: "A nemzetközi közösségnek felelősségre kell vonnia az iráni rezsimet".

A NAÜ július 1-jén jelentette be, hogy Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt.

Haszan Róháni elnök május 8-án jelentette be, hogy Irán korlátozza a 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Róháni ezzel válaszolt Donald Trump amerikai elnöknek azzal az egy évvel korábban bejelentett döntésére, hogy egyoldalúan kilép a megállapodásból, és új szankciókat rendel el Iránnal szemben.

 

MTI