2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Washington a jövőben is maximális nyomást fog gyakorolni Iránra

Washington a jövőben is maximális mértékben nyomást gyakorol Iránra - hangoztatta Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivőnője kedden, válaszul arra, hogy Teheránban újabb lépést jelentettek be az ország urándúsítási programjának felújításával kapcsolatban.

  • Washington a jövőben is maximális nyomást fog gyakorolni Iránra

 

A szóvivő kijelentette: az urándúsítás folytatásával Teherán a "nukleáris zsarolás" politikájához folyamodott, Washington azonban nem kíván változtatni eddigi politikáján Iránnal szemben.

"Iránnak nincs hitelt érdemlő magyarázata arra, hogy miért folytatja dúsítási programját, akár a fordói létesítményben, akár másutt. Ez nem más, mint egyértelmű zsarolási kísérlet, amely azonban csak tovább súlyosbítja Irán politikai és gazdasági elszigeteltségét" - fogalmazott Ortagus. Hozzáfűzte, hogy az urándúsítás folytatása "újabb nagy lépés a rossz irányba, és kiemeli azt a fenyegetést, amelyet Irán jelent a nemzetközi békére és biztonságra".

A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat mindaddig folytatja a maximális nyomásgyakorlást, amíg Irán "fel nem hagy destabilizáló magatartásával".

Ortagus egyúttal azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) tényfeltáró és ellenőrző munkáját Iránban, és várja a szervezet jelentését az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményekről.

Haszan Róháni iráni elnök kedden az iráni állami televízióban jelentette be, hogy újabb lépést tesz a négy évvel ezelőtt aláírt hathatalmi atommegállapodásban vállalt kötelezettségei fokozatos felmondásának folyamatában, és megkezdi a fordói atomlétesítményében lévő centrifugáinak feltöltését urángázzal.

"Nem tudjuk egyoldalúan elfogadni azt, hogy mi teljes mértékben eleget teszünk a vállalásainknak, és ők (a többi aláíró) nem teljesítik kötelezettségeiket" - mondta az iráni elnök, de beszédében nem tért ki arra, hogy a fordói centrifugák feltöltése után újraindul-e az urándúsítás Fordóban. Később azonban Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője azt jelentette be, hogy Irán 5 százalékosra dúsítja az uránt Fordóban. Teherán szükség esetén akár 20 százalékosra is dúsíthatná az uránt, "de erre jelenleg nincs szükség" - mondta Szálehi.

Dominic Raab brit külügyminiszter kedden "nemzetbiztonsági fenyegetésnek" minősítette Irán lépését. Elégedetlenségét fejezte ki a francia külügyminisztérium is, amelynek szóvivője felszólította Iránt, hogy vonja vissza az atomalkuban vállalt kötelezettségei fokozatos felmondására vonatkozó döntését.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!