2022. 01. 19. Szerda Sára, Márió napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Külföld

Vulkánkitörés a Karib-térségben

Kitört a La Soufriére vulkán a karib-tengeri Saint Vincenten, a sziget lakosait evakuálásra szólították fel - közölte pénteken a helyi katasztrófavédelmi hivatal (Nemo).

Az 1234 méter magas La Soufriére-ből, amely a fő sziget, Saint Vincent északi részén található, tíz kilométer magas füstoszlop szállt fel. A katasztrófavédelmi hatóság hamuesőre figyelmeztetett a térségben.

A vulkán belsejében korábban rázkódásokat mértek, amelyek arra utalnak, hogy láva tör a felszín felé. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetek katasztrófavédelmi hatósága már csütörtökön megkezdte az úgynevezett vörös zóna, vagyis a vulkán közvetlen közelében lévő területek mintegy 16 ezer lakosának az evakuálását. Az embereket hajókkal szállítják a közeli szigetekre, illetve Saint Vincent veszélyövezeten kívül található részeibe. A koronavírus-járvány hátráltathatja az evakuálást, ugyanis csak immunizált személyeket engednek fel hajókra és ezzel más szigetekre, elejét véve a járvány terjedésének.

Az évtizedekig szunnyadó tűzhányó tavaly decemberben kezdett el hamut szórni.

A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást legutóbb 1979-ben jegyeztek fel.

A La Soufriere 1902-ben történt kitörésekor több mint ezren vesztették életüket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!