2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Vonattal érkezett első pekingi látogatására Kim Dzsongun

Hír TV

2018. március 28., szerda 07:10, frissítve: szerda 08:49

Mégiscsak Kim Dzsongun ült azon a titokzatos vonaton, amely néhány napja futott be a pekingi pályaudvarra. Korábbi hírek arról szóltak, hogy az észak-koreai vezető húga érkezett Kínába tárgyalni, ám kiderült, hogy az utas maga Kim Dzsongun, akinek ez volt az első pekingi és egyben első külföldi útja.

A világsajtó hétfőn még arról cikkezett, hogy a Pekingbe vasárnap begördülő észak-koreai vonaton vajon ki is érkezhetett hivatalos látogatásra. Azt írták, hogy a szerelvényen Kim Dzsongun húga ül, aki bátyját képviseli a kínai elnökkel folytatott tárgyalásokon. Ám órákkal később kiderült, maga az észak-koreai diktátor ült a vonaton.

A hivatalos protokoll után a két párt és államvezető, Kim Dzsongun és Hszi Csin-Ping tárgyalásokba kezdett. A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint Kim Dzsongun azt közölte: a Koreai-félsziget atommentesítésének problémája megoldható, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok jó szándékkal reagál az északi erőfeszítésekre, és megteremti a béke és a stabilitás légkörét. Kim Dzsongun szerint országa tevékeny erőfeszítéseket fog tenni a Koreai-félsziget atommentesítésre, Kim Ir Szen és Kim Dzsongil végakaratával összhangban.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Kim Dzsongun phenjani látogatásra hívta meg a kínai elnököt, amit ő el is fogadott. Washington közölte, hogy a kínai kormány kapcsolatba lépett a Fehér Házzal, és tájékoztatta Kim Dzsongun pekingi látogatásáról. A szóvivő szerint a koreai fejlemények újabb bizonyítékai annak, hogy a lehető legnagyobb nyomásgyakorlás megteremti a párbeszédhez szükséges légkört.

Az elnök természetesen folytatta az Észak-Koreával kapcsolatos dolgok és előkészületek felgyorsítását, de nem vagyok abban a helyzetben, hogy megerősítsek vagy cáfoljak értesüléseket erről a pódiumról – nyilatkozta a Fehér Ház sajtófőnöke, Sarah Sanders.

Az egyik magas rangú kínai diplomata csütörtökön Dél-Koreába látogat, hogy a szöuli elnököt tájékoztassa a kínai és az észak-koreai államfő megbeszéléséről.

A kínai államtanácsos, Jang Csie-cse tájékoztat majd az észak-koreai–kínai csúcsról, és természetesen konzultációkat is kezdeményezünk Dél-Korea és Kína között különböző függőben lévő ügyekről, ide értve a Koreai-félsziget atommentesítését is – közölte Jun Csang Dzsung, Dél-Korea elnöki szóvivője.

A dél-koreai egyesítési minisztériumnál azt mondták, tudtak arról, hogy Kim Dzsongun Pekingbe látogat.

Az Észak-Korea, Dél-Korea és Egyesült Államok közötti csúcstalálkozó előtt az észak és Kína közötti javuló kapcsolatok segíthetnek megoldani az olyan függőben lévő ügyeket, mint az atommentesítés és a békemegállapodás – mondta a dél-koreai egyesítési minisztérium szóvivője.

Kiemelt figyelemmel kísérte Kim Dzsongun kínai látogatását a japán kormány, ugyanakkor konkrét északi lépések nélkül Tokió nem enyhít a Phenjan elleni kereskedelmi embargón.

Amíg nem látunk konkrét lépéseket, addig nem szűnik meg az embargó. A továbbiakban is teljes mértékben együttműködünk a nemzetközi közösséggel – jelentette ki Abe Sinzó japán miniszterelnök.

A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójukra várhatóan május végéig sor kerül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!