2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Von der Leyen: Társadalmi szinten kell harcolni a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés ellen

A teljes társadalom szintjén kell szembenézni a valósággal, és kíméletlenül harcolni a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés minden látható és láthatatlan formája ellen - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Európai Parlament (EP) háromnapos brüsszeli plenáris ülésének első vitáján.

  • Von der Leyen: Társadalmi szinten kell harcolni a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés ellen

Az Európai Parlament a 46 éves afroamerikai férfi, George Floyd rendőri intézkedést követő minneapolisi halála nyomán Amerikában és több európai városban kezdődött, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tartott tüntetések okán folytatott vitát szerdán.

Beszédében von der Leyen sajnálatát fejezte ki, hogy a társadalom sokszínűségét nem tükrözi sem az EP plenárisa, sem pedig az uniós bizottság biztosi testülete.

Az mondta, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem nem ágazati politika, egy-egy ember vagy akár egy európai uniós biztos feladata. A rasszizmusról nyílt vitára, társadalmi szintű párbeszédre van szükség. Azonban nem csak beszélni szükséges róla, hanem tenni is kell ellene.

"A dolgok irányát mindig meg lehet változtatni, ha arra szándék mutatkozik" - fogalmazott.

Arra emlékeztett, hogy az Európai Unióban mind a faji, mind pedig az etnikai származás alapján történő hátrányos megkülönböztetés a lehető legmagasabb jogi szinten tilos. Uniós szintű törvények vannak a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, de eszközök állnak rendelkezésre az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya elleni küzdelem sikerére is.

Kijelentette, mindezek ellenére, a rasszizmus legkisebb megjelenése esetén is azonnali tudatos cselekvésre van szükség. A tudatosság önvizsgálatot jelent, felszólalást a sértett mellett, valamint magában foglalja azon privilégiumok megkérdőjelezését is, amelyeket sokak magától értetődőnek tekintenek.

"Az Európai Unió mottója: egység a sokféleségben. Feladatunk az, hogy élettel töltsük meg ezeket a szavakat, és kiteljesítsük azok jelentését egy jobb Európa érdekében" - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset után a világ több országában, köztük Belgiumban is tüntetéseket tartottak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!