2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Von der Leyen segítséget ígér az Afrikai Uniónak a helyi konfliktusok megoldására

Segítséget ígért Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön segítséget ígért az Afrikai Uniónak (AU) a kontinens konfliktusainak - köztük a líbiai polgárháborúnak - a megoldására.

  • Von der Leyen segítséget ígér az Afrikai Uniónak a helyi konfliktusok megoldására

"Számíthatnak ránk, mert a konfliktusok megoldása elsődleges fontosságú a kontinens fejlődése szempontjából" - mondta az uniós tisztségviselő az Afrikai Unió székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában.

A líbiai válság jó példája annak, hogy milyen hatékonyan tud együttműködni az Európai és az Afrikai Unió a konfliktusok megoldásában - tette hozzá von der Leyen. Rámutatott: Líbia annak is kiváló példája, milyen nehéz átültetni a gyakorlatba ezeket a megoldásokat.

Az AU attól tart, hogy a líbiai konfliktus egész Afrikát destabilizálhatja.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és gyakorlatilag két részre szakadt. A keleti és déli részt ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok tavaly április óta offenzívát folytat Tripoli, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelye ellen.

A líbiai válság felkelők és fegyverek hadát vonzotta a Száhel térségébe - mutatott rá Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke.

"A térség nagy veszélyben van" - mondta Mahamat a régióban tevékeny iszlamista és lázadócsoportokra utalva.

Von der Leyen egy húszfős uniós delegációval utazott az etióp fővárosba, amelynek Josep Borrel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is tagja. A küldöttség a biztonságról, a migrációról és a digitalizációról is tárgyal afrikai partnereivel.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!