2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Von der Leyen: az EU 100 millió eurót mozgósít gyorstesztek vásárlására

A koronavírus terjedésének megállítása céljából az Európai Bizottság a gyors antigéntesztek közvetlen megvásárlásához és eljuttatásához a tagállamok számára 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forint) mozgósít - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós testület újabb járványügyi intézkedéscsomagjának bemutatásakor szerdán.

  • Von der Leyen: az EU 100 millió eurót mozgósít gyorstesztek vásárlására

 Von der Leyen elmondta, az intézkedéscsomag meghatározza a nemzeti és regionális tesztelési stratégiák kialakításához szükséges kulcsfontosságú elemeket. Egyebek mellett az információáramlás javítására, a hatékonyabb és gyorsabb tesztelés biztosítására, a határokon átnyúló járványfigyelő alkalmazások teljes mértékű kihasználására és az alapvető gyógyászati kellékek biztosítása összpontosít.

Bejelentette, hogy az uniós bizottság új közös közbeszerzési eljárást indított az oltáshoz szükséges orvosi eszközök beszerzésére.

A bizottsági elnök által ismertetett közlemény szerint közös megközelítésre és a hatékony tesztelés előmozdítására van szükség. A bizottság ezért felszólította a tagállamokat, hogy november közepéig nyújtsák be a tesztelésre vonatkozó nemzeti stratégiájukat. A tájékoztatás szerint a biztonságos és hatékony oltóanyagok kifejlesztése és alkalmazása érdekében az uniós bizottság megállapodásra irányuló tárgyalásokat folytat több oltóanyaggyártóval annak érdekében, hogy a vakcinák rendelkezésre bocsáthatók legyenek mind az európaiak, mind a világ többi polgára számára.

Annak érdekében, hogy a tagállamok könnyebben és olcsóbban férhessenek hozzá a koronavírus megelőzéséhez, felderítéséhez és kezeléséhez szükséges eszközökhöz, a bizottság a vámok és az áfa ideiglenes felfüggesztését kiterjeszti a nem uniós országokból származó orvosi eszközök behozatalára is. Azt javasolták továbbá, hogy a kórházaknak és az orvosoknak ne kelljen megfizetniük az áfát a koronavírus elleni küzdelemben használt oltóanyagok és tesztkészletek után.

A brüsszeli testület arra szólította fel a tagállamokat, hogy a járvánnyal összefüggő minden adatot bocsássanak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az uniós bizottság rendelkezésére. A kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásokkal kapcsolatban azt közölték, hogy valamennyi tagállamnak hatékony és kompatibilis alkalmazásokat kell kidolgoznia, és fokoznia kell arra irányuló kommunikációs erőfeszítéseit, hogy alkalmazását minél többen igénybe vegyék.

A közlemény kiemelte, hogy minden tagállamnak újabb kommunikációs kampányokat kell indítania a továbbra is terjedő hamis, félrevezető és veszélyes információk ellen, valamint a járvánnyal összefüggő fásultsággal járó kockázatok kezelése érdekében.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!