2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Volt még egy áldozata a Liege-i merénylőnek

Hír TV

2018. május 30., szerda 11:06, frissítve: szerda 16:15

Egy negyedik embert is megölt a Liege-i merénylő – a férfi a keddi támadás előtt, börtönből való szabadulása után megölte egyik rabtársát. A belga belügyminiszter megerősítette, hogy a korábban drogügyek miatt elítélt merénylő kalapáccsal verte agyon áldozatát, a holttestet órákkal a lövöldözés előtt találták meg. Benjamin Herman két rendőrt és egy civilt lőtt agyon, mielőtt a rendőrök végeztek volna vele.

Egy perces néma csenddel emlékeztek a keddi Liege-i mészárlás áldozataira. A miniszterelnök, a belga belügyminiszter és a teljes Liege-i rendőri állomány részt vett a tiszteletadáson, amelyen két rendőrre és egy civil áldozatra emlékeztek.

Kedd reggel egy börtönből ideiglenesen kiengedett rab késelt meg a belvárosban két rendőrnőt, elvette a fegyverüket, majd lelőtte egy arra járó autó utasát. Végül egy iskolában túszul ejtett egy takarítónőt, mielőtt végeztek vele a kiérkező kommandósok. Az akcióban négy rendőr sebesült meg.

A belga rendőrség terrortámadásként kezeli az ügyet. A belga állampolgárságú Benjamin Hermnann egyébként kábítószer-kereskedelem miatt ült börtönben, ahol áttért az iszlámra és feltehetőleg radikalizálódott. Az ügyészség szerint a gyilkolást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ihlette.

„Az első jelek arra mutatnak, hogy a Iszlám Állam videói alapján tervezte a mészárlást, először késsel támadt, majd fegyvereket lopott. Szintén fontos megjegyezni, hogy a támadás közben Allahot éltette. A titkosszolgálat szerint a börtönben találkozhatott radikális személyekkel” – magyarázta az ügyészség szóvivője.

A belügyminiszter szerint ugyanakkor Hermann magányos elkövető volt nem volt tagja semmilyen hálózatnak, és nem kapott senkitől utasításokat. Hermannt hétfő reggel hétkor engedték ki egy napra, közben az is kiderült, hogy már aznap gyilkolt. Egy rabtársát Michael Wilmet verte halálra egy kalapáccsal.

Hermann egyébként 2020-ban szabadult volna a börtönből, és azért engedték ki egy-egy napra, hogy könnyebben tudjon visszailleszkedni a társadalomba. Korábban is elhagyhatta a börtönt 24 órára,és rendesen visszatért. A hatóságok azt sem tartják kizártnak, hogy rabtársának megölése miatt követte el három halálos áldozattal járó támadást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!