2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Vizsgálatot követel az Egyesült Államok a szíriai vegyi támadások miatt

Hír TV

2018. április 10., kedd 15:05, frissítve: kedd 16:25

A hétvégén legalább 35-en haltak meg az ország hivatalos hadseregének klórgáztámadásában. Az orosz támogatást élvező szír rezsim szerint nekik nincs vegyi fegyverük, a lázadók követtek el támadást, hogy fel tudják mutatni az áldozatokat.

A szíriai Dúma városban elkövetett vegyi támadás áldozatainak fele gyerek. Annyi biztos, hogy klórgázt használtak, az egyelőre nem bizonyítható, hogy kik. A várost irányító lázadók és a nyugati szövetségeseik szerint Bassár el-Aszad hadserega vetett be vegyi fegyvert.

„A szír állam és Assad elnök úr ismét felhívja a figyelmet, hogy az országnak semmiféle vegyi fegyvere nincs, se klórgáz, se szaringáz” – állította Bassár el-Dzsaafari szír nagykövet az ENSZ-ben.

Damaszkusz szerint a lázadók vetették be a bombát, hogy fel tudják mutatni az áldozatokat.

„Az orosz hadsereg régóta figyelmeztet, hogy arcpirító provokációra készül az ellenség. A szír kormány is tudta, hogy megpróbálják majd őket lejáratni olyan vádakkal, hogy vegyi fegyvert vetnek be a civil lakosság ellen” – nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szerint a háború eleje, 2011 óta tíz vegyi támadás történt. Az Aszad-rezsim háborús bűneit vizsgáló ügyész tavaly lemondott, mert az orosz támogatás miatt esélytelen, hogy bármilyen ENSZ-szervezet vagy nemzetközi bíróság felelősségre vonja a szír vezetést.

„Azt a szörnyeteget, aki vegyi fegyvert dobott a szíriai lakosságra, mindenképp felelősségre kell vonni. Amerika ebből nem enged. Jelenleg is tárgyalunk ennek a lehetőségéről” – fogalmazott Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet.

Dúma az utolsó olyan település, amelyet a nyugatbarátnak és mérsékeltnek mondott lázadók irányítanak. A szír hadsereg ugyanazzal a taktikával próbálja visszafoglalni, mint az év elején Gútát és tavaly Aleppót. Azokban a városokban szintén vetettek be vegyi fegyvert. A cél nem a több áldozat, hanem hogy menekülésre kényszerítsék a lakosságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!