2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Vita robbant ki az uniós intézmények között a kötelező kvótákról

Hír TV

2017. december 13., szerda 21:56, frissítve: szerda 22:33

Az Európai Tanács lengyel elnöke legszívesebben levenné a napirendről a témát, míg az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös megoldást sürget. Áttörés az e heti EU-csúcson sem várható.

Az Európai Tanács elnöke, a lengyel Donald Tusk sem fűz nagy reményeket ahhoz, hogy a tagállamok közös nevezőre jutnak a menekültpolitika reformjáról. Tusk most azt készíti elő, hogy féléves türelmi idő után végleg letesz a kötelező menekültkvóta ötletéről, elsősorban a visegrádi országok ellenállása miatt. Az Európai Bizottság tiltakozik az elképzelés ellen.

„Az a dokumentum, amit Tusk elnök előterjesztett, elfogadhatatlan. Európa-ellenes, tagadja, figyelmen kívül hagyja mindazt a munkát, amit három éve együtt végzünk. Az Európai Tanács elnökének az a szerepe, hogy védelmezze az uniós egységet és az alapelveket. Ez a dokumentum aláássa az egyik legfontosabb európai elvet, a szolidaritást” – nyilatkozta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa.

A témáról szó volt az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén is. Most kezdődtek meg a háromoldalú tárgyalások a menekültpolitikával kapcsolatban, és úgy tűnik, a tagállamok, valamint az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság között feloldhatatlan az ellentét.

„Egy európai határ- és tengeri őrség, egy európai menekültügyi csomag szükséges, és szükség van egy európai gazdasági migrációs politikára is. Legyen egységes migrációs rendszer az EU-n belül, erre van szükség, nem arra, hogy Tusk úr egy olyan dokumentumot írjon, amely aláássa az Európai Bizottság és az Európai Parlament célkitűzéseit” – hangoztatta Guy Verhofstadt, a Liberálisok frakcióvezetője.

Az Európai Parlamentben csak a szélsőjobb üdvözölte Donald Tusk lépését.

„A migráció továbbra is a civilizációnkat, a kultúránkat veszélyezteti, ezek az analfabéta, barbár hordák, akik Európát elárasztják, százezrével jönnek, ki akarják használni a mi jóléti rendszereinket, és nem járulnak hozzá a társadalmi igazságossághoz. Ezt meg kell állítani” – fogalmazott Marcel de Graaf, a Szabadság és Nemzetek Európája képviselője.

A brexité lesz a főszerep

A hétvégi EU-csúcson most először vitatkoznak az állam- és kormányfők a menekültpolitika reformjáról, de azt már most lehet tudni, hogy semmiféle döntésre nem készülnek, annyi várható, hogy az uniós vezetők ismertetik kormányuk álláspontját.

Közel ezer újságírót várnak az EU-csúcs helyszínére, Brüsszelbe, ahol csütörtökön és pénteken találkoznak az Európai Unió állam- és kormányfői. A legnagyobb érdeklődéssel várt téma nem a migráció vagy a menekültpolitika, hanem a brexit ügye lesz, hiszen most fognak a tagállamok dönteni arról, hogy a tárgyalások eddigi állását figyelembe véve tovább lehet-e lépni az úgynevezett második szakaszra, amely már arról szól, hogy milyen lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolata akkor, amikor a britek már az EU-n kívül lesznek. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!