2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Vita az abortuszról egy 11 éves kislány miatt

Egy 11 éves megerőszakolt lány esete ismét heves vitát váltott ki az abortuszról Chilében. A teherbe esett áldozat azonban úgy határozott, hogy megszüli és felneveli magzatát. A latin-amerikai ország elnöke bátor lépésnek nevezte a lány döntését. Közben a katolikus többségű Írországban is az abortusz könnyítéséről szóló törvényjavaslatról vitáznak a képviselők.

A mostohaapja erőszakolta meg azt a 11 éves chilei kislányt, akit teherbe is ejtett. Az áldozat ennek ellenére nem megy abortuszra.

Chile konzervatív elnöke bátor és érett döntésnek nevezte a lány választását. – Felkértem az egészségügyi minisztert, hogy személyesen ellenőrizze Belen állapotát. 14 hete állapotos, és tegnap mindannyiunkat meglepett, milyen érettséget mutat, amikor azt mondta, hogy a fájdalmai ellenére, amiket a támadója okozott neki, gondoskodni fog majd babájáról – mondta Sebastian Pinera.

A latin-amerikai országban Augusto Pinochet diktatúrája óta tilos az abortusz, még nemi erőszak és az anya veszélyeztetettsége esetén is. Ráadásul tavaly leszavazták azt a három javaslatot, amely könnyítést tett volna lehetővé.


Írországban az alkotmány szintén tiltja az abortuszt. A dublini kabinet ugyanakkor kezdeményezte, hogy enyhítsenek a magzatelhajtás szigorú szabályain. A két napja tartó parlamenti vita alatt a változtatások ellen tüntettek az abortuszellenes tiltakozók. – Addig nem nyugszunk, amíg le nem szavazzák ezt a törvényt – olvasható plakátjukon.

A változtatás támogatói is a parlament elé vonultak. – Szerintem fontos, hogy álláspontunkat képviseljük. Itt kell lennünk, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a nőkkel, ezrek mennek a britekhez abortuszért. Foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel, és egyenlő lehetőséget kell biztosítani az abortuszhoz Írországban – mondta a javaslat egyik támogatója.

A kérdés azután került napirendre, hogy egy indiai várandós anya vérmérgezésben meghalt, miután megtagadták a művi terhességmegszakítást, pedig az orvosok kezdődő vetélést állapítottak meg. A várakozások szerint a javaslatot elfogadják, bár 10 koalíciós képviselő a kormányával szemben szavazna a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!