2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Visszavág az EU Trumpnak

Hír TV

2018. június 21., csütörtök 12:28, frissítve: csütörtök 16:09

Péntektől védővám sújtja az amerikai whiskeyt, motorkerékpárokat és farmernadrágokat. Így reagált az Európai Unió a Donald Trump-féle intézkedésre, miszerint drágább lesz Amerikába szállítani az európai acélt és alumíniumot. Az európai válaszlépés egyelőre csak jelképes, Kína azonban felvette a kesztyűt, és erőteljesen visszavágna az Egyesült Államoknak.

Most Európán volt a sor, hogy visszavágjon az amerikai védővámokért. Az Egyesült Államok június elsejétől az EU-ból küldött acélt és alumíniumot 25, illetve tízszázalékos tarifával sújtja - ez majdnem hat és fél milliárd eurónyi exportárut érint.

Brüsszel válaszul vámot vet ki majdnem hárommilliárd eurónyi amerikai termékre, a többi közt farmerekre, motorkerékpárokra és bourbon whiskeyre.

A Levi's nadrágok drágulásának győztese az újraéledő francia kisüzemi farmergyártás lehet. Maga a farmeranyag innen indult világhódító útjára, de a XX. század második felére az amerikai óriáscég dominanciája ellehetetlenítette a kisebb versenytársakat.

Az unió vezetése hangsúlyozza: az új vámok bevezetését arányos és szabályos válaszlépésnek tartják, és azonnal visszavonják őket, amint Washington is lemond a fémipari vámokról.

Ez nagyon szimbolikus válasz, mert Európa meggyőződése, hogy a stabil növekedés biztosításának egyetlen módja a nyitott nemzetközi kereskedelem támogatása, úgyhogy nem akar kereskedelmi háborút - nyilatkozta Sylvie Martelly, a Francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének közgazdásza.

Ezt az EU esetében még el is kerülheti Donald Trump, de az amerikai védővámoktól leginkább sújtott Kína nem elégszik meg a jelképes lépésekkel. Júliustól ugyanis 50 milliárd dollárnyi kínai exportot sújt 25 százalékos adóval az Egyesült Államok. Peking ezért zsarolással vádolja Washingtont, és azt ígérte, keményen visszavág.

Az USA egyoldalú, protekcionista intézkedései végeredményben az amerikai cégek, dolgozók és gazdák érdekeit fogják majd sérteni. Egyre hangosabb lesz az ellenkezés. Reméljük, az USA meghallgatja majd ezeket a hangokat és visszatér a helyes útra - mondta a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője, Gao Feng.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara, amely hagyományosan a Republikánus Pártot támogatja, elítélte a republikánus elnök Kína elleni lépéseit, és jelezte: a kínai importra támaszkodó amerikai cégeknél összesen százezer munkahely szűnhet meg a kereskedelmi háború miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!