2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Visszaesett márciusban a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban

Rekordmértékben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban az előző havihoz képest az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint. Éves bázison Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban.

  • Visszaesett márciusban a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban

Márciusban szezonális kiigazítással rekordmértékben, 11,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezet 19, és 10,4 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamában.

Az összehasonlítható statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta nem volt példa hasonló mértékű visszaesésre.

Februárban még 0,6 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban.

Az euróövezetben a nem élelmiszeripari cikkek forgalma 23,1 százalékkal csökkent márciusban az előző havihoz képest, az EU-ban pedig 21,3 százalékkal. Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 20,8 százalékkal, az EU-ban 19.3 százalékkal csökkent a februárihoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését, Bulgáriában regisztrálták márciusban 18,1 százalékosat, Franciaországban 17,4 százalékosat, Luxembourgban pedig 16,4 százalékosat. Magyarországon 0,2 százalékkal csökkent márciusban a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest. Növekedést csak Írországban mutattak ki, 0,1 százalékosat.

Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben 9,2 százalékkal, az EU-ban 8,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban.

Márciusban éves bázison a nem élelmiszeripari cikkek kiskereskedelmi forgalma 21,7 százalékkal csökkent az euróövezetben és 19,5 százalékkal az EU-ban. Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 21,3 százalékkal, az EU-ban 20,1 százalékkal esett vissza.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb éves csökkenését Franciaországban mutatták ki márciusban, 16,0 százalékosat, Szlovéniában 15,1 százalékosat, Bulgáriában pedig 14,6 százalékosat.

Éves bázison Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 3,5 százalékkal. Romániában 3,1 százalékos, Írországban 3,0 százalékos volt a növekedés.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10294820/4-06052020-AP-EN.pdf/

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!