2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Világszerte pusztítanak az erdőtüzek

Az amerikai szövetségi állam történetének legnagyobb erdőtüze pusztít Kaliforniában. Hatalmas területen, 115 ezer hektáron 23 kisebb-nagyobb tűz ég. A hőség, az alacsony páratartalom és az erős széljárása miatt a tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángok terjedését. Európában is több helyen okoznak gondot az erdőtüzek.

  • Világszerte pusztítanak az erdőtüzek

Ezen a hatósági légifelvételen is jól látszik, milyen hatalmas területeket érint a tűz Kaliforniában. 23 aktív tűzfészket tudtak meghatározni a hatóságok, a lángok hétfőn csaptak fel, a száraz növényzet és a széllökések miatt pedig a tűz folyamatosan terjed. Jelenleg 115 ezer hektáron, egy nagyvárosnyi területen pusztít. Észak-Kalifornia egyes területein a hőmérő higanyszála a 43 Celsius-fokig is felkúszott, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható enyhülés.

Kaliforniában ekkora kiterjedésű tűzvész csak 2017-ben pusztított. Mivel a hatóságok szerint a mostani erdőtűz eloltása még egy hetet fog igénybe venni, vélhetően ez lesz a szövetségi állam eddigi legnagyobb ilyen katasztrófája. 14 ezer tűzoltó és több száz katona dolgozik a terepen. Az amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a térséget, amely intézkedés lehetővé teszi a különleges mentési és oltási munkálatok elindítását.

Európában leginkább Portugáliában jelentenek nagy veszélyt az erdőtüzek. Ott 1150 tűzoltó dolgozik jelenleg a lángok megfékezésén, amelyek péntek óta terjednek Monchique régió fás dombságain. És már a hadsereget is bevetették a helyi lakosok kimentésére. A hatóságok helikopterek segítségével próbálják eloltani a tüzeket.

Közben Görögországban a júliusi erdőtüzek miatt már a felelősségre vonás zajlik. Már a polgári védelmi szervezet vezetője is távozott a posztjáról, miután hétfőn menesztették az országos rendőrkapitányt és a tűzoltó-parancsnokot, korábban pedig lemondott a polgári védelmi miniszter is. A júliusban kitört erdőtüzekben 91 ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!