2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Világszerte az oltásban látják a járvány elleni küzdelem kulcsát

Hír TV

2021. január 20., szerda 17:30

A Szputnyik 5 vakcina európai bejegyzését kérték a fejlesztők. Az orosz szakemberek az Unió országait is el akarják látni az oltóanyaggal. Törökországban már tömegesen oltanak, ott 6 nap alatt több mint egy millió embernek adták már be a vakcinát. Japán pedig 12 millió embernek elegendő oltóanyag beszerzéséről állapodott meg az amerikai Pfizerrel.

Egyre többen mozdulnak ki otthonukból Moszkvában, hogy a szabadban legyenek. Nem csak a hóesés csábítja ki lakásukból az oroszokat, hanem azok a kedvező hírek is, miszerint csökkenő tendenciát mutat a koronavírus-járvány terjedése a Föderációban.

A javuló mutatók részben a kijárási korlátozásoknak, részben pedig az oltási kampánynak köszönhetők. A Szputnyik 5 vakcina egyre több szakértő szerint hatásos a pandémia elleni küzdelemben.

A Szputnyik 5 fejlesztői Európa több országába is szállítanának a szerből, ezért az oltóanyag bejegyzését kérték. A Covid-19 elleni vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg. A Föderáció abban bízik, hogy az Európai Unió is nagyobb mennyiséget vásárol majd a szérumból.

Már több mint egymillióan kapták meg az oltást Törökországban, Izraelben meghosszabbították a zárlatot

Gőzerővel oltanak Törökországban is. Ankara tájékoztatása szerint a hét közepén meghaladta az egymilliót azoknak a száma, akik már megkapták a vakcinát.

A kis-ázsiai államban múlt csütörtökön kezdődött meg a lakosság tömeges beoltása a kínai CoronaVac készítményével. Első körben az egészségügyi alkalmazottak, majd az idősotthonokban élők és dolgozók, illetve a 65 év felettiek kapják meg az oltóanyagot.

Izraelben eközben a kormány 10 nappal meghosszabbította a szigorú zárlatot a járvány mérséklése érdekében. A döntés értelmében a korlátozások január 31-ig érvényben maradnak.

Bár a zsidó államban az intézkedések tiltják az oktatást, ennek ellenére több vallási iskola is kinyitott, és fogad diákokat. A tanárok többsége és sok szülő nem ért egyet az intézmények bezárásával.

A kabinet pedig tehetetlen, mert politikai okokból nem erőlteti a vallási vezetőkre a járványügyi rendszabályokat. A miniszterelnöknek ugyanis szüksége van felekezetek pártjaira következő kormánya megalakításához.

A megbetegedések szempontjából India a második legfertőzöttebb ország a világon. A dél-ázsiai államban is a védőoltásban látják a járvány elleni küzdelem kulcsát. Szakértők szerint az eddigi eredmények biztatóak.

Számos alacsony és közepes jövedelmű ország Indiára, az egyik legnagyobb vakcinagyártóra támaszkodik az oltási programban, annak érdekében hogy véget vessen a pandémiának. Újdelhi pedig igyekszik segíteni, és tömegével veszi fel a rendeléseket.

Megkezdték az indiai vakcina exportálását

Ma meg is kezdték az India általa gyártott, koronavírus elleni védőoltások külföldre exportálását. Az első szállítmányt a szomszédos Bhutánba küldték.

Bár Észak-Korea eddig nem adott hírt a járványhelyzetről, Phenjan ezúttal kivételt tett. A Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusa után a kommunista ország vezetése bejelentette, hogy fokozza a vírus terjedésének megfékezését célzó intézkedéseit, és szigorítja a határellenőrzést.

Hír TV