2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Világjárványok a történelem folyamán

Hír TV

2020. március 13., péntek 14:51

Az elmúlt bő száz évben 5 járvány söpört végig a világon. A mostani a hatodik. A globális ragályok több 10 millió ember életét követelték.

Az első világháború végén, 1918-ban a spanyolnátha okozott pandémiát, vagyis világjárványt. A járványok halálozási rátáját mutató 1-től 5-ig terjedő skálán a legsúlyosabb, 5-ös kategóriába sorolták, mivel az esetek több mint 2 százalékában halállal végződött a megbetegedés.

A spanyolnátha 1918 januárjától 1920 decemberéig a föld akkori lakosságának valamivel több mint egynegyedét, 500 millió embert fertőzött meg. A halálos áldozatok számát legalább 17 millióra tették, de pesszimista becslések szerint 50 vagy akár 100 millió ember is meghalhatott.

A más világjárványokhoz képest kiugróan magas halálozási rátát azzal magyarázzák, hogy a háború idején alig volt mit enni, sokan legyengültek, emellett a kórházak túlzsúfoltsága és a hiányos higiénés körülmények még súlyosabbá tették a betegek helyzetét.

A mostani koronavírus-járványhoz hasonlóan 1956-ban is Kínában kezdődött az ázsiai influenzaként emlegetett és egészen 1958-ig tartó járvány.

A H2N2-es vírust egy délnyugat-kínai tartományban mutatták ki először. Európában is voltak megbetegedések. Svédországban 1957 elején iskolákat kellett bezárni. Szingapúrba februárban érkezett meg, majd áprilisban Hongkongban, júniusban a Egyesült Államokban mutatták ki, ahol majdnem 70 ezren haltak meg a járványban. Akkor is elsősorban az idősekre volt veszélyes a vírus. Világszinten 1 és 4 millió között lehetett a halálos áldozatok száma.

Ettől enyhébb volt a hongkongi influenza, ami 1968-ban és 69-ben okozott megbetegedéseket világszerte.

Szintén pandémiát okozott a HIV, vagyis a humán immundeficiencia-vírus. A HIV-fertőzés okozza a szerzett immunhiányos szindrómát, vagyis az AIDS betegséget.

A főleg afrikai országokban mind a mai napig jelen lévő vírusfertőzés 2005 és 2012 között okozta a legtöbb megbetegedést és halálesetet. 2012-ben 1,6 millió ember halt meg miatta. Az első megbetegedéseket 1981-ben jegyezték fel. Azóta 36 millióan haltak bele.

Más vírusokhoz hasonlóan a HIV is állatról került emberre, majd emberről emberre.

A legutóbbi pandémia okozója a H1N1 vírus volt. 2009 júniusában jelentette be az Egészségügyi Világszervezet a világjárványt. Mivel a vírus sertésekből eredt, sokáig sertésinfluenzának nevezték a járványt, amit valójában többfajta vírus okozott.

Hír TV