2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Világgazdaság és globális felmelegedés lesz a középpontban a csúcstalálkozón

2019. augusztus 24., szombat 15:05

A világgazdaság helyzete, a globális felmelegedés és a környezetvédelem lesz középpontban a hét legfejlettebb ipari ország ma kezdődő éves csúcstalálkozóján Biarritzban. Több ezer egyenruhás vigyáz a rendre. A hatóságok mellett a tüntetők is készülnek a hétfőig tartó csúcsra.

Egymás után érkeznek a legfejlettebb ipari országok vezetői a G7 csúcstalálkozóra a franciaországi Biarritzba. Idén Franciaország tölti be az elnöki elnöki tisztségét. A házigazda Emmanuel Macron az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Olaszország, Kanada és az Európai Unió képviselői mellett meghívta a Egyiptom, India, Ausztrália és Ruanda vezetőit is.

A francia üdülővárost ellepték az egyenruhások. A biztonsági erők több mint 13 ezer tagját vezényletek ki az utcákra. A találkozó idején ugyanis számos tüntetést tartanak. A helyiek közül sokan örülnek annak, hogy a tanácskozást Biarritzban tartják.

Az időjárás remek és a város is nagyon szép. Nagyon jó, hogy nincs forgalom. Biztonságban érezzük magunkat és büszke vagyok arra, hogy a városunkban rendezik a csúcstalálkozót - mondta egy francia nő.

A találkozó központi témái a világgazdaság helyzete, a globális felmelegedés, a környezetvédelem az Amazonas esőerdőben pusztító tűzvész, az egyenlőtlenségek elleni küzdelem valamint az amerikai-kínai feszültség lesz.

A francia elnök közölte: szorgalmazni fogja egy úgynevezett biodiverzitási alapokmány elfogadását. Az államfő leszögezte: így akarja rábírni az Egyesült Államokat a fokozottabb környezetvédelemre A tanácskozást azonban beárnyékolja az USA-Kína között zajló kereskedelmi háború.

Donald Trump a közösségi oldalán úgy fogalmazott: nincs szüksége Kínára és utasította az amerikai cégeket, hogy keressenek az ázsiai ország piaca helyett más alternatívát, sőt, hozzák vissza az Egyesült Államokba a Kínába kiszervezett termelést.

Az USA első embere több vezetővel folytat majd kétoldalú megbeszéléseket, köztük Macronnal, Boris Johnson brit, Abe Sindzó japán, Angela Merkel német kancellárral és az indiai miniszterelnökkel is. A G7 vezetői ma este munkavacsorán nyitják meg a találkozót, amelyen a várakozások szerint külpolitikai és biztonsági kérdések is terítékre kerülnek.

HírTV