2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Külföld

Véres támadások Afganisztánban

Ismeretlen fegyveresek öt embert, köztük rendőröket lőttek agyon Kabulban szombaton a főváros két különböző pontján, Afganisztán délkeleti részében pedig út menti pokolgép ölt meg legalább négy civilt. A kabuli rendőrség szóvivője, Firdausz Faramarz közölte, négy rendőrt és egy egyetemi előadót öltek meg, péntek este pedig egy kormánytisztviselőt lőttek le. Kabulban néhány hétig tartó viszonylagos nyugalom után nőtt ismét a célzott támadások száma, a célpontok elsősorban rendőrök, kormányhivatalnokok, aktivisták és újságírók. Az út mentén elhelyezett pokolgép robbant a délkelet-afganisztáni Gazni tartományban, Vahidullah Dzsumazáda tartományi szóvivője szerint legalább négy civil meghalt, a helyi hatóságok a tálibokat gyanúsítják a támadással. A szombati incidensek elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett. Hivatalos adatok szerint 2020-ban az út mentén elhelyezett pokolgépek több mint 920 civillel végeztek és további 1640-et sebesítettek meg Afganisztánban. Az országban továbbra is háború dúl az amerikai hadsereg által támogatott kormányerők és a radikális iszlamista tálib felkelők között, dacára annak, hogy a felek béketárgyalásokat folytatnak. Az országban az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 11-ig, a Egyesült Államok elleni terrortámadás huszadik évfordulójáig kivonja a még Afganisztánban szolgáló 2500 katonáját, lezárva ezzel az Egyesült Államok leghosszabbra nyúlt háborúját, amely éppen a 2001-es terrortámadás nyomán vette kezdetét.

A kabuli rendőrség szóvivője, Firdausz Faramarz közölte, négy rendőrt és egy egyetemi előadót öltek meg, péntek este pedig egy kormánytisztviselőt lőttek le.

Kabulban néhány hétig tartó viszonylagos nyugalom után nőtt ismét a célzott támadások száma, a célpontok elsősorban rendőrök, kormányhivatalnokok, aktivisták és újságírók.

Az út mentén elhelyezett pokolgép robbant a délkelet-afganisztáni Gazni tartományban, Vahidullah Dzsumazáda tartományi szóvivője szerint legalább négy civil meghalt, a helyi hatóságok a tálibokat gyanúsítják a támadással.

A szombati incidensek elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett.

Hivatalos adatok szerint 2020-ban az út mentén elhelyezett pokolgépek több mint 920 civillel végeztek és további 1640-et sebesítettek meg Afganisztánban.

Az országban továbbra is háború dúl az amerikai hadsereg által támogatott kormányerők és a radikális iszlamista tálib felkelők között, dacára annak, hogy a felek béketárgyalásokat folytatnak. Az országban az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 11-ig, a Egyesült Államok elleni terrortámadás huszadik évfordulójáig kivonja a még Afganisztánban szolgáló 2500 katonáját, lezárva ezzel az Egyesült Államok leghosszabbra nyúlt háborúját, amely éppen a 2001-es terrortámadás nyomán vette kezdetét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Fellőtték a SpaceX űrhajóját, négy civil repül a Föld körül

Magyar idő szerint hajnalban kezdetét vette az Inspiration 4 névre keresztelt űrmisszió. 2021. szeptember 16.

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin - írja a Magyar Nemzet. 2021. szeptember 16.

Abdeslam: Franciaország élje át ugyanazt a fájdalmat, amit mi

Az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalással indokolta a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást elkövető Salah Abdeslam, aki a gyanú szerint az egyik szervezője volt a merényletsorozatnak. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Mozaik: Modern és hatékony fogyás-program

A Mozaikban elmentünk egy fotókiállításra, az esti Bayer Leverkusen - Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a helyszínről kapcsoltuk kollégánkat és eljött hozzánk a Játékszín igazgatója, Bank Tamás.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!