2020. április 3.,
péntek, Buda, Richárd napja

Véres börtönlázadás Brazíliában

2019. július 30., kedd 13:05

Legkevesebb 57 rab meghalt egy börtönlázadásban az észak-brazíliai Pará államban. A hatóságok szerint az áldozatok közül 16 fogolyt lefejeztek. Két börtönőrt is túszul ejtettek a zavargások közben, de őket később elengedték. Helyi lapok arról számoltak be, hogy bűnbandák közötti rivalizálás miatt robbantak ki az összecsapások. A dél-amerikai ország börtöneiben körülbelül 708 ezer fogoly raboskodik, 300 ezerrel többen, mint ahány hely van.

Arcukat eltakaró, késekkel felfegyverzett rabok ültek a Brazília északi részén található, túlzsúfolt altamirai börtön tetején. Két rivális bűnbanda csapott össze a büntetés végrehajtási intézményben. Az erőszak órákig tartott. A lázadók túszul ejtették két őrt is, őket végül szabadon engedték, mivel nem ellenük irányult a véres akció. 16 rabot lefejeztek, a legtöbben azonban megfulladtak, miután a fogvatartottak számos matracot felgyújtottak, a börtön több szárnya is lángra kapott. Az 5 órán át tartó összecsapásokban összesen 57 elítélt vesztette életét. A halottak névsorát még nem állították össze, ezért a hozzátartozók kétségbeesetten várakoznak a börtön bejáratnál. A hatóságok szerint semmi előjele nem volt az incidensnek.

Csak annyit mondhatunk, hogy a helyszín egészen kísérteties. Sokakat lefejeztek, vagy a tűzben veszítették életüket, de mostanra minden helyreállt. A rabokat szétválasztottuk és most listát készítünk a halottakról, illetve a túlélőkről - számolt be a helyi emberi jogi szervezet elnöke, Evander Fontenele.

Eddig összesen tizenhat embert vádolnak a börtönlázadás kirobbantásával, tízet várhatóan más intézménybe szállítanak majd át. A dél amerikai ország börtöneiben gyakoriak a bűnbandák közötti összecsapások. Májusban 55-en haltak meg egy lázadásban az állam nyugati részén, tavaly pedig 54 ember szökött meg egy hasonló incidens után.

Brazíliában körülbelül 708 ezer fogoly raboskodik, 300 ezerrel többen, mint ahány férőhely van. A túlzsúfoltság miatt a hatóságok nem tudják külön választani az egymással harcban álló bűnbandákat.

HírTV