2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Venezuela két elnöke közül egyik sem hátrál meg

Folytatódik a hatalmi harc az önjelölt és a hivatalban lévő elnök között Venezuelában. Az egyre növekvő nemzetközi nyomás ellenére Nicolas Maduro továbbra sem hajlandó új választásokat kiírni. A hadsereg egyelőre hű maradt az államfőhöz, akinek ellenfele, Juan Guaido büntetlenséget ígért a hozzá csatlakozó katonáknak.

  • Venezuela két elnöke közül egyik sem hátrál meg

Orosz hadászati eszközök bemutatóján vett részt a venezuelai államfő, demonstrálva ezzel a hozzá hű hadsereg erejét. A biztonsági erők támogatásáért folyik a harc Caracasban, ahol múlthét szerdán elnöknek nyilvánította magát az ellenzéki parlament vezetője, Juan Guaido. Az Egyesült Államok számos dél-amerikai országgal együtt ezt azonnal elismerte, törvénytelennek nevezve a hivatalban lévő Nicolas Maduro elnökségét.

„Az elmúlt 200 év legfontosabb katonai gyakorlatára készülünk. A legfontosabb, mert most fogjuk behangolni a fegyverzetünket, a katonai erőnket, hadműveleteinket és katonai kapacitásunkat, hogy soha senki ne merje megérinteni szent földünket. Venezuela békét akar. Fel kell készülnünk. Senki nem tiszteli a gyengét, a gyávát, az árulót. Senki” – mondta Maduro.

Az elnök ezzel arra utalt, hogy ellenfele vasárnap benyújtotta a parlamentnek azt az amnesztia-tervet, amely alapján büntetlenséget élvezhetnek a demokratikus rend helyreállításában vele együttműködő katonák és civileknek.

„Venezuelai katona. Ma parancsot adok neked arra, hogy ne lődd a venezuelai embereket. Ne lődd azokat, akik törvényesen kivonultak, hogy megvédjék a családodat, az embereidet, a munkádat, a megélhetésedet” – szólított fel Juan Guaido.

A hadsereg mindeddig Madurohoz volt hűséges, ám az alacsonyabb rendfokozatúak körében egyre nagyobb az elégedetlenség. Vasárnap elpártolt a Maduro-kormányzattól a Washingtonban akkreditált venezuelai katonai attasé.

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök is bejelentette, hogy országa elismeri Guaidot az ország vezetőjeként, csatlakozva azon országok egyre bővülő listájához, akik szerint Nicolas Maduro 2018 májusi győzelme választási csalás eredménye volt. Nagy Britannia, Németország, Franciaország és Spanyolország múlt héten ultimátumot adott az elnöknek az új választások kiírására. Oroszország ezt abszurdnak, a venezuelai államfő pedig gyerekesnek nevezte és elutasította.

„Európa jelenlegi álláspontja szemtelen, fenntarthatatlan és nem szalonképes. És vissza kellene vonnia az ultimátumot. Senki nem ad nekünk ultimátumot. Ha el akarják hagyni Venezuelát, akkor menjenek, és menjenek most. Venezuela folytatni fogja az útját, szerencsére nem függünk Európától. Az európai elit nem képviseli az európai embereket. Fantasztikus barátaink vannak Európában, az európai vezetők pedig behízelegnek, meghajolnak Donald Trump politikája előtt” – mondta Maduro.

Maduro később ugyanakkor úgy nyilatkozott, a párbeszéd Washingtonnal valószínűtlen, ám nem lehetetlen. Ezt alátámasztandó, a venezuelai külügyminiszter 30 napra engedélyezte az amerikai diplomaták maradását az országban, és tárgyalást kezdeményezett úgynevezett érdekirodák felállításáról a két országban. Miután múlthéten Nicolas Maduro megszakította a diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, vasárnap Donald Trump amerikai elnök hazahívta néhány diplomatáját. Az amerikai nagykövetség ennek ellenére továbbra is működik, Washington arra figyelmeztetett, ha támadás érné a Venezuelába akkreditált amerikai diplomákat, azt az USA nem hagyná válasz nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!