2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Végül csak kirúgták Macron erőszakos biztonsági főnökét

Hír TV

2018. július 20., péntek 15:50, frissítve: péntek 16:54

Kirúgta a „korábban tüntetőket verő” biztonsági főnökét a francia elnök. A botrány kirobbanása után először még csak fel akarták függeszteni a férfit, de a közvélemény felháborodása miatt a francia vezetésnek változtatnia kellett döntésén és elbocsátotta.

Szerdán a Le Monde internetes kiadása hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amiken az látható, hogy Alexandre Benalla egy május elsejei tüntetés résztvevőit bántalmazza. Ezzel nemcsak az a gond, hogy a férfi indokolatlanul erőszakosan lépett fel a demonstrálókkal szemben: a rohamrendőrök sisakját viselve avatkozott közbe, holott hivatalosan civil megfigyelőként volt jelen.

Országos botrány pedig azért lett az ügyből, mert Benalla főállásban Emmanuel Macron elnök biztonsági főnöke. A férfi először csak enyhe büntetést kapott a feletteseitől. „Azonnal lépéseket tettünk, köztük két hetes felfüggesztéssel és áthelyezéssel” – közölte korábban Julien Denormandie, a terüelti kohézióért felelős miniszter helyettese.

A közfelháborodás miatt azonban a francia vezetés kénytelen volt felülbírálni a döntést – különösen, miután az ellenzék is elkezdte Macron ellen fordítani az ügyet.

„Hogy lehetséges, hogy Macron elnök úr egyik embere, aki a biztonsági feladatokért felelt a kampány során, visszaélhet egy rendőr személyazonosságával egy tüntetésen? Ki tudott erről, ki volt benne? A másik kérdés, hogy vajon el akarták ezt hallgatni?” – nyilatkozta Laurent Wauquiez konzervatív ellenzéki vezető.

Csütörtökön már maga a belügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte a rohamrendőrök közé vegyült férfi viselkedését. „Egyértelműen elítélem ezt az elfogadhatatlan tettet, aminek még csak köze sincs a hatósági beavatkozáshoz, és súlyosan torzítja a hatóságokról kialakult képet” – hangoztatta Gerard Collomb.

Az azóta őrizetbe is vett Benallát végül pénteken kirúgták. Emmanuel Macron hivatalának közlése szerint az államfő azután döntött így, hogy „új tények” jutottak tudomására az üggyel kapcsolatban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!