2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Véget ért a politikai válság Olaszországban

Hír TV

2018. június 1., péntek 17:06, frissítve: péntek 17:07

Véget ért a hónapokon át tartó politikai válság Olaszországban, az államfő Giuseppe Contét bízta meg a kormányalakítással. A jobb- és baloldali populista pártokból álló szövetség 90 napig nem tudott kormányt alakítani. A kormánypártok vezetői miniszterelnök-helyettesi és miniszteri pozíciót is kaptak. Az új olasz kormány délután teszi le a hivatali esküt.

Vége a többhónapos politikai válságnak Olaszországban. A koalíciós pártoknak végre sikerült megállapodni egy olyan kormány összetételében, amit az elnök is jóváhagyott. Az új kabinet tagjait a kijelölt miniszterelnök jelentette be csütörtök este.

Nagy erőkkel fogunk dolgozni azon, hogy megvalósítsuk a politikai céljainkat, amiket a kormányalakítási szerződésben meghatároztunk. Elkötelezettek vagyunk azért, hogy javítsuk minden olasz állampolgár életét - mondta Giuseppe Conte, akit másodszor jelöltek a kormányfői tisztségre.

A jogász végzettségű Conte először azért nem vállalta végül a miniszterelnökséget, mert nem tudott megegyezni az államfővel a pénzügyminiszter személyéről. Sergio Mattarella ugyanis nem volt hajlandó megbízást adni az eurót ellenző pénzügyi szakértő Paolo Savonának, aki azonban a végleges kormányban is helyet kapott - Európa-ügyi miniszterként.

Ezt az ellentmondást oldja fel, hogy a külügyminiszter a korábbi Európa-ügyi miniszter Enzo Milanesi lesz, a vitatott pénzügyminiszteri posztot pedig Giovanni Tria közgazdász kapta. A koalíció mindkét pártjának vezetője miniszterelnök-helyettes lesz, emellett az 5 Csillag Mozgalom vezetője a gazdasági fejlesztési, az Északi Liga elnöke pedig a belügyi tárcát irányítja majd, ennek megfelelően az 5 Csillag a szegénységet, a Liga pedig az illegális migrációt akarja megszüntetni. A két pártban a közös pont a brüsszeli politika kritikája.

A bal- és jobboldali populista pártokat tömörítő koalíciót éppen a szokatlan összetétel miatt fogadták kétségekkel.

Nagyon fontos eredmény, hogy végre döntöttek és vállalták a felelősséget. Ez az ügy fogva tartotta az egész országot 90 napra, és épp elég kárt okozott. Meg kell kezdeniük a munkát, és ha képesek lesznek a kormányzásra, ezt kell tenniük. A programjuk veszélyes, teljesíthetetlen és káros a családok és a vállalkozások számára, de remélem, hogy tévedünk - mondta a korábban kormányzó, szociáldemokrata Demokrata Párt egyik politikusa.

Az Európai Bizottság kész együttműködni az új olasz kormánnyal. „Nagyon szeretem Olaszországot, gyönyörű, de nem fogadom el, hogy mindent, ami rossz Dél-Olaszországban, azt azzal magyarázzák: az Európai Unió, vagy az Európai Bizottság nem tesz eleget értük. Az olaszoknak kell Olaszország szegényebb régióiról gondoskodniuk. Ez több munkát, kevesebb korrupciót, és nagyobb komolyságot igényel. Segíteni fogunk nekik, ahogy mindig is” – nyilatkozta Jean-Claude Juncker elnök.

A Bizottság ezen a héten tette közzé a javaslatát, amely szerint növelik a szegényebb olasz tartományok támogatását a 2021-től kezdődő 7 éves költségvetési ciklusban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!