2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Vasúti sztrájk bénítja meg Franciaországot

Hír TV

2018. április 3., kedd 11:57, frissítve: kedd 13:06

A dolgozók az államfő munkaügyi reformjai ellen tüntetnek. A munkabeszüntetés oka, hogy Emmanuel Macron elvenné a hatalmas adóssággal küzdő állami vasúttársaság alkalmazottainak kiváltságait.

Franciaországban megbénult a vasúti közlekedés: a vonatvezetők és a vasúti személyzet egyéb tagjai így tiltakoznak az államfő munkaügyi reformjai ellen.

Megértem őket, tényleg, de ma valahogy jobban izgat, hogy ez az első napom az új munkahelyemen, úgyhogy igazából meglettem volna a sztrájk nélkül – panaszkodott kínjában nevetve egy pórul járt utas.

A szakszervezetek három hónapos gördülő sztrájkot hirdettek, a tervek szerint június végéig minden 5 napból kettőn nem vennék fel a munkát.

Felkészültünk. 1500 piros mellényes kolléga segít az utasoknak tájékoztatással – közölte a Gare de Lyon pályaudvar igazgatója, Amaar Chabi.

Ez lehet a legnagyobb szabású munkabeszüntetés, mióta Emmanuel Macront tavaly májusban elnökké választották. Macron megszüntetné a hatalmas adóssággal küzdő állami vasúttársaság alkalmazottainak kiváltságait. A dolgozók jelenleg automatikus béremelést kapnak minden évben, kérhetnek korai nyugdíjazást, 28 nap fizetett szabadságuk van, és a szerződésük védi őket az elbocsátástól, családtagjaik pedig ingyen utaznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!