2021. január 27.,
szerda, Angelika napja

Varga Judit: Hollandiának "már papíron sem független az ügyészsége"

MTI

2020. november 25., szerda 17:30

A magyar igazságügyi miniszter úgy látja, hogy Hollandiának "már papíron sem független az ügyészsége", de ez az Európai Uniót "egyáltalán nem zavarja".

Varga Judit szerdán a Facebook-oldalán azt írta: az Európai Unió Bírósága kedden megerősítette, hogy Hollandiában az ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja, ezért függetlenség hiányában nem tekinthetőek "igazságügyi hatóságnak".

A miniszter emlékeztetett: a bíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy a holland ügyészek megfelelnek-e a "végrehajtó igazságügyi hatósággal" szemben támasztott követelményeknek az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos eljárásokban.

Az Európai Unió Bírósága szerint - folytatta Varga Judit - az elfogatóparanccsal kapcsolatos határozatokat olyan igazságügyi hatóságnak kell meghoznia, amely megfelel a hatékony bírói jogvédelem követelményeinek, köztük a függetlenség garanciájának.

A holland ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja. Ezért nem tekinthetőek "végrehajtó igazságügyi hatóságnak" - fűzte hozzá.

Varga Judit jelezte azt is, hogy a holland ügyészek, mint minden uniós tagállam ügyészei, fontos szerepet játszanak az EU pénzügyi érdekeinek védelmében.

"És most papírt kaptak arról, hogy nem függetlenek" - írta az igazságügyi miniszter, megjegyezve azt is: az Európai Bizottság "bizonyára alig várja, hogy aktiválhassa a jogállamisági kondicionalitást Hollandiával szemben".

MTI