2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Válságos Kaczynski állapota, utódlási harc a lengyel kormánypártban

Hír TV

2018. június 18., hétfő 07:59, frissítve: hétfő 17:09

A német kormány 20 évvel ezelőtt kémkedett osztrák szövetségesére, a lengyel kormánypárt élén váltás jöhet, az amerikai-észak-koreai közeledést az elnök veje hozta össze. Külföldi lapszemle.

Az osztrák kormányfő felszólította Németországot, hogy tisztázza magát. A Der Standard és a Profil nevű osztrák lapok ugyanis azt írták a hétvégén, hogy információik szerint a német titkosszolgálatok 1999 és 2006 között telefon-llehallgatásokkal és mail-figyeléssel adatokat gyűjtöttek osztrák minisztériumok, Irán, Oroszország, Észak-Korea, Izrael és az Egyesült Államok bécsi követségeinek és nemzetközi szervezetek kommunikációjáról. Sebastian Kurz kancellár az adatok azonnal törlésére szólította fel Berlint, és magyarázatot vár a barátságtalan lépésre.

Lengyel kormánykörökben az a hír járja, hogy a kormánypárt élén hamarosan váltás várható, ugyanis a párt közvetlen és a kormány közvetett irányítójának, Jaroslaw Kaczynskinek válságos az állapota. A pártvezető április óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, a hivatalos magyarázat szerint térdsérüléssel kezelték egy hónapig. Kaczynskit, aki egyébként ma tölti be a 69-et, a múlt héten engedték ki a kórházból, hogylétéről azonban nem adnak ki információkat. A Jog és Igazságosság pártban állítólag már megindult az örökösödési harc, a vezető szerepére három ember is bejelentkezett: a belügyminiszter, a jelenlegi kormányfő és a volt miniszterelnök.

Az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó létrejötte Donald Trump vejének, Jared Kushnernek köszönhető - írja a Financial Times. A pénzügyi lap bennfentes washingtoni forrásoktól úgy tudja, hogy észak-koreai tisztségviselők tavaly nyáron keresték meg egy amerikai üzletemberen, mint közvetítőn keresztül Jared Kushnert azzal a céllal, hogy újragombolják a két ország közötti kapcsolatokat. A koreaiak azt látták, hogy a kínai elnökkel való találkozót Kushner szervezte, ezért nem a hivatalos utat, az akkori külügy minisztert, Rex Tillersont, hanem őt találták a helyzet kulcsának. Kushner az ügyet az akkor CIA-főnöknek, jelenlegi külügyminiszternek, Mike Pompeo-nak adta át, aki felvette a kapcsolatot az észak-koreaiakkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!