2019. június 25.,
kedd, Vilmos napja

Válaszra sem érdemes Juncker bosszúhadjárata

Hír TV

2018. október 12., péntek 18:29, frissítve: péntek 18:34

Válaszra sem érdemes, mivel nem más, mint személyes bosszú, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök nem támogatta őt, amikor az elnöki posztért indult négy éve – így reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken a Twitteren arra, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke szerint Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban (EPP).

Kovács Zoltán üzenetében azt írta: a személyes bosszút csak még egyértelműbbé teszik a migrációval kapcsolatos nézetkülönbségek. A magyar kormány soha nem fogja elfogadni azt a migrációpárti álláspontot, amelyet Juncker képvisel, tette hozzá.

Jean-Claude Juncker a Le Monde című francia napilapnak adott, péntek délután megjelent interjúban egyebek mellett azt mondta: „Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban […]”.

A szeptember 19-20-i salzburgi informális EU-csúcs előtt tartott EPP-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker már kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ezzel kapcsolatban sajnálatosnak nevezte, hogy az EB elnöke ezt a javaslatot akkor tette meg, amikor Orbán Viktor már nem tartózkodott a teremben, mert el kellett mennie egy négyszemközti találkozóra Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Ennek ellenére a kormányfő távollétében lezajlott vitán az EPP csúcstalálkozójának résztvevői egyértelműen visszautasították az EB elnökének javaslatát, így nem kerül sor ilyen folyamat elindítására – emelte ki a miniszter.

2014 júniusában a brit mellett a magyar kormányfő nem támogatta az Európai Tanácsban Jean-Claude Juncker jelölését az EB elnöki posztjára.