2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Válaszlépést ígértek a britek

Hír TV

2018. március 11., vasárnap 18:14

A ruhák és egyéb személyes tárgyak alapos tisztítását javasolja a brit tiszti főorvos azoknak az embereknek, akik a múlt heti idegméreg-támadás helyszínén tartózkodtak. Közben a brit pénzügyminiszter azt mondta: amennyiben kiderül, hogy idegen ország áll a támadás hátterében, az Egyesült Királyság kemény válaszlépéseket fog tenni.

Mossák ki a ruhájukat – ezt ajánlotta a brit közegészségügyi szolgálat azoknak, akik egy hete megfordultak a délnyugat-angliai Salisbury városának egyik éttermében, illetve pubjában, abban az időszakban, amikor ott idegméreggel próbáltak megölni két embert.

Azt tapasztaltuk, hogy mind a Mill Pubban, mind pedig a Zizzi étteremben fellelhető némi idegméreg-szennyeződési nyom Salisburyben. Biztos vagyok benne azonban, hogy senkinek az egészséget sem károsította – mondta Sally Davies brit tiszti főorvos.

Közben a brit pénzügyminiszter kijelentette: Nagy-Britannia reagálni fog, ha kiderül, hogy egy másik nemzet érintett a korábbi orosz kém és lányának megmérgezésében.

Először is van egy rendőrségi nyomozás. Bizonyíték lesz, és arra fog vinni, amerre a bizonyítékok visznek, szóval hagyni kell a rendőrségnek, hogy nyomozzon. De ha kiderül, hogy egy külföldi állam a nyomozás során bizonyítottan is részt vett az akcióban, akkor az nagyon súlyos dolog, és a kormánynak megfelelően kell rá reagálnia – közölte Philip Hammond.

A Londonban 2006-ban radioaktív polóniummal meggyilkolt korábbi orosz kém, Alekszandr Litvinyenko özvegye szerint az Egyesült Királyság semmit sem tanult férje halálából. Az özvegynek levelet írt Theresa May brit miniszterelnök, aki ebből a BBC-nek idézett.

Kaptam tőle egy levelet, és szeretném megosztani önökkel, hogy mit írt a végén. »Én és a kormányom biztosak vagyunk abban, hogy folytatnunk kell az igazság üldözését a férje meggyilkolásának ügyében, és hogy minden lépést megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük az Egyesült Királyságot és lakosait, hogy még egy ilyen eset előforduljon.« De sajnos megtörtént még egyszer. Ez azt jelenti, hogy semmit sem tettek, és abból a leckéből, amit a férjem meggyilkolásával kaptunk, semmit sem tanultunk – nyilatkozta Marina Litvinyenko.

Oroszországban senkit sem büntettek meg a Litvinyenko-gyilkosság miatt, és még gyanúsítottak sem voltak. A brit politika és média többsége szerint a Szergej Szkripal korábbi kettős ügynök és lánya a 33 éves Julija Szkripal elleni idegméreg-támadás mögött Oroszország áll.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!