2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Vádat emeltek Michel Temer volt brazil elnök ellen, korrupció miatt

Hír TV

2019. március 29., péntek 13:23, frissítve: péntek 13:30

Vádat emeltek Michel Temer volt brazil elnök ellen, korrupció miatt. Az országot 2018 végéig vezető politikus kenőpénzt fogadott el egy húsfeldolgozó cégtől. Nem sokkal korábban egy másik korrupciós ügyben vették őrizetbe Temert, aki az ügyészség szerint államfőként valójában egy lefizetéseken alapuló bűnszervezetet irányított.

Michel Temer pályafutása csúcsán. A libanoni származású politikus 2016. augusztus 31-én tette le az esküt Brazília elnökeként, miután elődjét, Dilma Rousseffet korrupciós botrányai miatt leváltották.

Temer mandátuma 2018 végén lejárt, most pedig őt is utolérték a korrupciós vádak: ugyanabban a nagyszabású akcióban csaptak le rá a hatóságok, mint egy másik elődjére, Lula elnökre, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Az Autómosó fedőnevű nyomozás során kiderült: kenőpénzért cserébe Temer elintézte bizonyos vállalatoknak, hogy ők nyerjék meg az állami atomerőmű-építő közbeszerzéseit. Az ügyészek úgy fogalmaztak: az elnök egy bűnszervezetet irányított.

Ha összehasonlítjuk a szerződéseket, amiket az érintett cég kötött az állami szervekkel, láthatjuk, hogy megnőtt a szerződések száma, amikor Michel Temer hivatalban volt. Igazolni lehet, hogy Michel Temernek befolyása volt ennek a cégnek a szerződéseire. Egyértelmű, hogy itt egy ma is működő bűnszervezet egyik ágáról van szó– vélekedett Fabiana Schneider, brazil szövetségi ügyész. 

Ebben az ügyben a múlt csütörtökön őrizetbe vették Temert. A jelenlegi elnök, Jair Bolsonaro szerint a letartóztatással igazolta, hogy betartja a kampányban tett ígéretét, amikor kíméletlen harcot indít a korrupció elleni harcban.

Ahogy mondtam, az igazságszolgáltatás mindenkire vonatkozik, és mindenki felelős a tetteiért– mondta Jair Bolsonaro brazil elnök. 

Temert aztán hétfőn szabadon engedték, de most egy másik korrupciós ügye eljutott a vádemelésig. Az ügyészség szerint 2017-ben az akkori államfő átszámítva több mint 36 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el egy húsipari cégtől, egy közvetítőn keresztül. Ezt biztonsági kamerás felvételek és két vádalkus vallomás támasztja alá. A politikai előnyökért fizető JBS egyébként a világ legnagyobb húsfeldolgozója; a botrány kirobbanása után számos cég és a brazil lakosság jelentős része bojkottot hirdetett a vállalat termékei ellen.