2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Üzletember lehet a csehek kormányfője

Hír TV

2017. október 19., csütörtök 15:21, frissítve: csütörtök 15:58

Egy milliárdos mezőgazdasági vállalkozóból lett politikust választhatnak a csehek miniszterelnöknek. Andrej Babis pártja több mint 10 százalékkal vezet a péntek–szombati választás előtt, de egyedül várhatóan nem lesz képes kormányt alakítani.

A milliárdos műtrágyagyáros, aki újraírná a cseh jövőt. Andrej Babis és pártja, az ANO, azaz Igen, 4 éve van jelen a cseh politikában. Pénzügyminiszter is volt idén tavaszig, miközben a rendőrség nyomozott ellene uniós források elsikkasztása miatt.

Babis az egyetlen politikus, aki pontról pontra valóra váltotta, amit az előző kampányban ígért. Ezért szavazok rá – mondta egy híve.

Babis kampányának a lényege, hogy szakít a hagyományos politikai elittel. Euroszkeptikus és bevándorlásellenes politikát ígér. Egyedül viszont biztosan nem tud kormányt alakítani.

Ahhoz, hogy Csehország előre lépjen, végre olyan kormányra lenne szükség, ami egy csapatként dolgozik és a lakosság érdekeit érvényesíti, nem pedig a saját bizalmasaik, polgármestereik érdekeit – mondta Babis.

Idegesítenek a gyerekeid? Tolj ki velük, és szavazz Babisra – a baloldal így tüntetett a héten Babis és az ANO ellen Prágában.

Babis korlátozná a demokráciát, ömlik belőle a hazugság, teljesen megbízhatatlan. Magasabb nyugdíjat, magasabb fizetést ígér, de közben csak lop és hazudik – mondta egy másik szavazó.

A közvélemény-kutatások szerint Babis 25 százalékon áll, a második helyezett szociáldemokratáknak csak 13 százalékuk van. Viszont még rajtuk kívül is 6 másik párt juthat be a parlamentbe.

A szociáldemokraták gazdasági kérdésekkel próbálják megszólítani a szavazókat, és a tévés vitákon jobban is szerepeltek, mint a többiek, tehát még javíthatnak az eredményükön, bár az nem valószínű, hogy az ANO-t befogják – vélte egy elemző.

A választók kiábrándultságára Csehországban is épít egy viccpárt. A Kalózpárt karikatúrákkal kampányol, és a felmérések szerint elérik az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!