2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

USA: újrarajzolhatják a demokratákat hátrányosan érintő választókörzeteket

Hír TV

2018. február 6., kedd 17:30, frissítve: kedd 18:01

Az Egyesült Államok legfelső bírósága elutasította a pennsylvaniai republikánusok kérését, újra lehet rajzolni az eddig a demokratákat hátrányosan érintő választókörzeteket. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy olyan kerületek jöjjenek létre, amelyekben a kapott szavazatokkal arányos képviseletet szerezhetnek a demokraták.

Úgy nyerte meg a 2016-os elnökválasztást Donald Trump, hogy ellenfelére, Hillary Clintonra többen szavaztak. Az amerikai választási rendszer fonáksága nemcsak az elnöki, hanem a kétévente rendezett képviselőházi és szenátusi választáson is tetten érhető a szakértők szerint. Főleg akkor, ha egyes kerületek határait egyik vagy másik párt érdekében átrajzolják, ahogy az a nyolc évvel ezelőtti népszámlálás után is történt. 2012-ben és 2014-ben például a Demokrata Párt hiába kapott több szavazatot, a republikánusok több mandátumhoz jutottak.

A Republikánus Párt az Egyesült Államokban régóta arra épít, hogy a törvényhozás helyi szintjeinek megszerzésével átrajzolhassa a választási térképet, és ezáltal bebiztosítsa helyzetét.

„A 2008-as választás után, amely során Barack Obamát választották meg, és a demokraták nagy többséget szereztek a szenátusban és a képviselőházban, a republikánusok megnézték az ország demográfiai adatait, és rájöttek, tenniük kell valamit, hogy visszakerüljenek a hatalomba. Rájöttek, hogy a választókerületek újrarajzolásával a 2010-es népszámlálás után ez lehet a lehetséges út. A választókerület-átrajzolási projekt harmincmillió dolláros kísérlet volt arra, hogy megszerezzék az állami képviseletét a billegő államokban: Pennsylvaniában, Észak-Karolinában, Michiganben, Virginiában, Wisconsinban Ohióban” – mondta David Daley amerikai választási szakértő. Szerinte a republikánusok egy évtizedre bebetonozták a hatalmukat a tíz billegő államban.

„A miénk ötven-ötven százalékos, mélyen megosztott ország, mégis Washingtonban minden szinten, a Fehér Házban, a kongresszusban, az állami törvényhozásokban majdnem hetven százalékban a republikánusok vannak többségben” – tette hozzá a szakértő.

Pennsylvaniában 18 körzetből 13-at a republikánusok ellenőriznek annak ellenére, hogy a regisztrált demokraták negyedével többen vannak.

Az állam legfelső bírósága, amely demokrata ellenőrzésű, hétfőn kimondta, a jelenlegi határok ellentétesek az állam alkotmányával, és az idei választásra új térképet kell rajzolni. Ezt a döntést támadták meg a republikánusok.

Az ügyben döntő amerikai legfelső bíróság elutasította a republikánusok kérését, Pennsylvaniában újrarajzolhatók az eddig a demokratákat hátrányosan érintő választókörzetek határai. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy a demokraták már az idei, félidős választáson több mandátumot szerezzenek a kongresszusban. A legfelső bíróság tavasszal a wisconsini választókerületek 2011-es meghatározása ügyében dönt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!