2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

USA: több százezer állami alkalmazott kényszerszabadságon

Hír TV

2018. január 22., hétfő 12:59

Az ellenzéki demokrata pártiak csak akkor szavazzák meg ezt, ha Donald Trump visszavonja annak a 700-800 ezer fiatalnak a deportálását, akik illegális bevándorló szüleikkel gyermekként érkeztek az Egyesült Államokba.

Péntek éjfélig kellett volna megszavaznia a kormányzat finanszírozását a szenátusnak, de a vasárnap estéig kitolt határidő is megfelelő lett volna, hogy minden állami hivatal kinyithasson a hétfői munkanapon.

Nem sikerült a megegyezés. Költségvetési ügyeket a 100 tagú szenátusban 60 szavazattal lehet elfogadni, a kormányzó Republikánus Pártnak azonban csak 51 mandátuma van. A hiányzó voksokért cserébe a Demokrata Párt Donald Trump bevándorláspolitikájának felülvizsgálatát követeli.

„A washingtoni kormányzat leállása sok tekintetben számomra az alapvető nézetkülönbségre világít rá: ők ellenzik a bevándorlást, az ajtót bezárják, mi pedig kinyitnánk” – mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

A republikánusok nem engednek a zsarolásnak, addig nem akarnak tárgyalni, míg az állami hivatalok működése meg nem oldódik. A konzervatívok frakcióvezetője új javaslattal áll elő, új szavazást készítenek elő hétfőre.

„Amikor a finanszírozási törvény demokrata párti akadályoztatása megszűnik majd, végre folytatódhat a kétpárti tárgyalás az igazán fontos ügyekről, mint a katonai költségvetés, a katasztrófavédelmi kiadások, az egészségügy, a bevándorlás és a határvédelem” – nyilatkozta Mitch McConnell, a Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője.

Az állami intézmények finanszírozása péntek éjféltől leállt, az alapvető szolgáltatások az egész országban üzemelnek, de például a New York-i Szabadság-szobor vagy más emlékhelyek nyitva tartása is módosult, a legtöbb minisztérium dolgozóinak nagy része fizetés nélküli kényszerszabadságra ment.

Az államleállás jelképes napra, Donald Trump elnöki beiktatásának első évfordulóján következett be. A legutóbbi ilyen eset 2013-ban történt, akkor 16 napig tartott a kormányzati válság és kétmilliárd dolláros kárt okozott a gazdaságnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!