2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Ünnep a koronavírus árnyékában

Izraelben nem ünnepelhették együtt a családok a széder-estet, miután a zsidó államban szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalom volt érvényben. Senki nem hagyhatta el az otthonát. A vírus azonban nemcsak a pészáhot árnyékolja be. A Vatikánban is hívők nélkül tartják meg a húsvéti szertartásokat.

  • Ünnep a koronavírus árnyékában

Csak rendőröket lehet látni Jeruzsálem utcáin. Szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalom volt érvényben, azaz a lakosok egyáltalán nem hagyhatták el otthonaikat még az élelmiszerboltokba sem mehettek el. A példátlan szigorítást azért rendelték el, hogy meggátolják, hogy a családok, rokonok összegyűljenek és együtt ünnepeljék a pészah első napján a széder-estet.

Általában összegyűlünk a hámec elégetésére, de idén a koronavírus járvány miatt ezt nem tudtuk megtenni. Mindenkinek a saját otthonában kell ünnepelnie. Remélem jövőre már elmúlik a veszély

– mondta bizakodóan egy izraeli férfi.

A teljes kijárási tilalmat ugyan csütörtök reggel feloldották, de így is szigorú intézkedések maradtak hatályban. A lakosoknak pénteken este 7 óráig tilos elhagyni a településeket. Csak élelmiszerboltba és gyógyszertárba mehetnek. Vasárnap estig a tömegközlekedést is felfüggesztették. A taxik közlekedhetnek, de csak egy utast vehetnek fel egyszerre. A tiltás kizárólag a létfontosságú munkahelyek dolgozóira nem vonatkozik. A rendőrség több száz ponton ellenőrzi a forgalmat.

Útzárakat állítunk fel az összes főbb autópályánál, hogy megakadályozzuk az emberek városok közti mozgását

– nyilatkozta az izreaeli rendőrség szóvivője.

Vasárnaptól pedig mindenkinek kötelező a maszk viselése az utcán. A Jerusalem Post értesülései szerint Izraelben eddig több mint 9800-an fertőződtek meg és 79-en vesztették életüket. Főleg az ultraortodox lakosság körében terjedhet könnyen a járvány, mert ők a hagyományaikat nem akarják feláldozni a távolságtartási rendeletek miatt. 5147 A koronavírus nem csak a pészahot, a kivonulás ünnepét árnyékolja be, hanem a keresztény húsvétot is.

Elmarad a nagycsütörtöki lábmosás szertartása. Az utolsó vacsorát idéző délutáni mise az üres Szent Péter-bazilikában lesz. A nagypéntek esti keresztutat 1965 óta először a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják. A szertartásokon egyetlen hívő sem vehet részt. Vasárnap 11 órakor Ferenc pápa szintén az üres bazilikában mutatja be az ünnepi misét. A húsvéti szertartásokat a Vatikán interneten és a többi tömegkommunikációs eszközön élőben közvetíti.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!