2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Ukrajnában vasárnap parlamenti választást tartanak

2019. július 20., szombat 13:11

Vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij elnök már májusi eskütételekor bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki. A kampány végére ismét feszültté vált a magyar-ukrán viszony. Ez a kisebbségi nyelvhasználatot visszaszorító új nyelvtörvény hatályba lépésének is köszönhető.

A vasárnapi választáson 22 párt csaknem hatezer jelöltje indul a 450 parlementi helyért. 199-en az egyéni választási körzetekből, míg 251-en a pártlistákról jutnak majd be a Radába vagyis a kijevi parlamentbe. Valamennyi felmérés azt mutatja, hogy a televíziós humoristából elnökké választott Volodomir Zelenszkij pártja a Nép Szolgája toronymagasan vezet. Támogatottságuk az 50%-ot is megközelítette, így kétharmados többséget is szerezhetnek. Ezt akarja megakadályozni Petro Porosenko volt elnök pártja, ezért minden eszközzel próbálta elgáncsolni az előrehozott választást, de nem járt sikerrel. A magyar-ukrán kapcsolatokat még az előző kurzus politikája határozza meg. Kárpátalján úgy tartják, hogy Porosenkóék – belpolitikai számításból - tudatosan szítottak feszültséget a magyar kisebbség ürügyén.

Magyarország egy olyan együttműködés kialakításában érdekelt, ami jó Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyarságnak is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Beregszászon.

Mi az új ukrán elnökben új reményt látunk. És mi azt gondoljuk, új ukrán elnök eddigi megnyilvánulásai alapján, hogy reális a két ország kapcsolatainak javítása. Azt természetesen értjük és megértjük, hogy erre csak a parlamenti választások után kerülhet sor.

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kijev részéről azonban még a régi reflexek működnek. Ukrán részről a miniszter kárpátaljai látogatását ugyanúgy kifogásolták, mint Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének budapesti találkozóját is.

Az ukrán külügyminisztérium a Kárpátalja című hetilapban megjelent térkép miatt is vizsgálódna, amelyen piros-fehár-zöld színekkel jelölték a magyarok lakta választókörzeteket. Közben házkutatást tartottak a KMKSZ egyik járási kampányfőnökénél is.

Feszült a hangulat hiszen az emberek többsége fölháborodott azon, hogy elővették azokat a módszereket, amelyeket a 90-es években a 2000-es évek elején használtal. amikor erőszakos módszerekkel akarják megfélemlíteni a kampányban résztvevőket.

- fogalmazott Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, aki a Magyarország Élőben című műsorunkban elmondta azt is, hogy a választás tisztasága nem biztosított, mivel ukrán részről sem az ENSZ, sem az Európa Tanács megfigyelőit nem engedik az országba lépni.

Közben bevezették a Porosenko elnöksége alatt kidolgozott és elfogadott, a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó nyelvtörvényt is. 

De a nyelvtörvény és az oktatási törvény számunkra elfogadhatatlan, ugyanis szerzett jogot vesz el a kisebbségektől, gyakorlatilag az előző elnök és a hozzá köthető körök arra törekedtek, hogy az anyanyelv használatot az otthoni négy fal közé szorítsák vissza.

- jelentette ki Menczer Tamás, tájékoztatásért felelős államtitkár.

Menczer Tamás visszautasította azt is, hogy a külföldi magyarokkal történő kapcsolattartás beavatkozás lenne Ukrajna belügyeibe.

HírTV