2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Ukrajnában vasárnap parlamenti választást tartanak

Vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij elnök már májusi eskütételekor bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki. A kampány végére ismét feszültté vált a magyar-ukrán viszony. Ez a kisebbségi nyelvhasználatot visszaszorító új nyelvtörvény hatályba lépésének is köszönhető.

  • Ukrajnában vasárnap parlamenti választást tartanak

A vasárnapi választáson 22 párt csaknem hatezer jelöltje indul a 450 parlementi helyért. 199-en az egyéni választási körzetekből, míg 251-en a pártlistákról jutnak majd be a Radába vagyis a kijevi parlamentbe. Valamennyi felmérés azt mutatja, hogy a televíziós humoristából elnökké választott Volodomir Zelenszkij pártja a Nép Szolgája toronymagasan vezet. Támogatottságuk az 50%-ot is megközelítette, így kétharmados többséget is szerezhetnek. Ezt akarja megakadályozni Petro Porosenko volt elnök pártja, ezért minden eszközzel próbálta elgáncsolni az előrehozott választást, de nem járt sikerrel. A magyar-ukrán kapcsolatokat még az előző kurzus politikája határozza meg. Kárpátalján úgy tartják, hogy Porosenkóék – belpolitikai számításból - tudatosan szítottak feszültséget a magyar kisebbség ürügyén.

Magyarország egy olyan együttműködés kialakításában érdekelt, ami jó Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyarságnak is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Beregszászon.

Mi az új ukrán elnökben új reményt látunk. És mi azt gondoljuk, új ukrán elnök eddigi megnyilvánulásai alapján, hogy reális a két ország kapcsolatainak javítása. Azt természetesen értjük és megértjük, hogy erre csak a parlamenti választások után kerülhet sor.

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kijev részéről azonban még a régi reflexek működnek. Ukrán részről a miniszter kárpátaljai látogatását ugyanúgy kifogásolták, mint Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének budapesti találkozóját is.

Az ukrán külügyminisztérium a Kárpátalja című hetilapban megjelent térkép miatt is vizsgálódna, amelyen piros-fehár-zöld színekkel jelölték a magyarok lakta választókörzeteket. Közben házkutatást tartottak a KMKSZ egyik járási kampányfőnökénél is.

Feszült a hangulat hiszen az emberek többsége fölháborodott azon, hogy elővették azokat a módszereket, amelyeket a 90-es években a 2000-es évek elején használtal. amikor erőszakos módszerekkel akarják megfélemlíteni a kampányban résztvevőket.

- fogalmazott Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, aki a Magyarország Élőben című műsorunkban elmondta azt is, hogy a választás tisztasága nem biztosított, mivel ukrán részről sem az ENSZ, sem az Európa Tanács megfigyelőit nem engedik az országba lépni.

Közben bevezették a Porosenko elnöksége alatt kidolgozott és elfogadott, a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó nyelvtörvényt is. 

De a nyelvtörvény és az oktatási törvény számunkra elfogadhatatlan, ugyanis szerzett jogot vesz el a kisebbségektől, gyakorlatilag az előző elnök és a hozzá köthető körök arra törekedtek, hogy az anyanyelv használatot az otthoni négy fal közé szorítsák vissza.

- jelentette ki Menczer Tamás, tájékoztatásért felelős államtitkár.

Menczer Tamás visszautasította azt is, hogy a külföldi magyarokkal történő kapcsolattartás beavatkozás lenne Ukrajna belügyeibe.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!