2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Ukrajnában továbbra is magas a fertőzésszám, Szlovéniában és Szlovákiában javult a helyzet

Hír TV

2020. augusztus 4., kedd 11:03

Továbbra is ezer felett van a koronavírussal-fertőzött személyek száma Ukrajnában, ezért Kijev további szigorítások bevezetését fontolgatja. Romániában kevesebben fertőződtek meg a kórral, de emelkedett a súlyos betegek száma. Szerbiában és Horvátországban szintén csökkent a napi esetszám. Szlovéniában és Szlovákiában is javult a járványhelyzet, mindkét országban 10 alatt van a napi fertőzések száma, Ausztriában pedig stagnálás tapasztalható.

Metrószerelvény fut be Kijev egyik megállójába. A földalattira kizárólag maszkban szállhatnak fel az utasok. Ukrajnában továbbra is a fővárosban regisztrálják a legtöbb koronavírusos esetet. 

A kórral napi szinten több mint ezren fertőződnek meg, és 10, illetve 30 közé tehető a 24 óra leforgása alatt elhunyt személyek száma. A járvány eddig már 1700 halottat követelt.

Bár a magyarországi adatok minden tekintetben kedvezőbbek, északkeleti szomszédunk mégis a zöldből a vörös zónába sorolta át hazánkat. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapozatlannak tartja Kijev lépését.

Romániában emelkedett az intenzív terápiára szorulók száma

Romániában sem jobb a helyzet. Az egészségügyi hatóságok ugyan az utóbbi két hét napi átlagához mérten kevesebb új fertőzöttet diagnosztizáltak, emelkedett viszont az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma.

Bukarest korlátozta a vendéglátóhelyek nyitva tartását. Amellett, hogy a szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva este 11 és reggel 6 óra között, a fővárosban több helyen kötelező a maszk viselése a szabadban is.

Szerbiában és Horvátországban csökkent a napi esetszám

Szerbiában és Horvátországban szintén csökkent a napi esetszám. Míg előbbi ország nem tervez további szigorításokat, addig délnyugati szomszédunknál fontolóra vették, hogy új szabályokat hoznak, miután szinte minden nap jelentettek haláleseteket.

Belgrádban már úgy számolnak, hogy a vírus második hulláma fertőz, ezért úgy döntöttek, mégsem tartják meg a korábban májusról szeptemberre halasztott múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot.

További probléma, hogy déli szomszédunknál egyre több egészségügyi dolgozó fertőződik meg.

Stagnál a járvány Ausztriában

A Magyarországgal szomszédos államok közül Szlovéniában és Szlovákiában nevezhető a körülményekhez képest a legjobbnak a járványhelyzet.

Mindkét országban több mint egy hete 10 alatt van a napi fertőzések száma. Sem Ljubljana, sem Pozsony nem vezet be újabb óvintézkedéseket.

Ausztriában stagnálás tapasztalható a vírus terjedését illetően. Augusztus eleje óta már 100 alatt van a napi esetek száma.

A kórt több mint 20 ezer ember szervezetében mutatták ki, az elhunytak száma pedig meghaladta a 700-at.

Hír TV