2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Ukrajnában meghosszabbították a karantént

Az ukrán kormány szerdán meghosszabbította az országos karantént további 30 nappal, azaz április 24-ig, és kiterjesztette a veszélyhelyzetet az egész országra. Időközben Oleh Nyikolenko, az ukrán ENSZ-képviselet sajtótitkára a Facebookon közölte, hogy Ukrajna 33 millió dollár segélyt kap az ENSZ-től.

  • Ukrajnában meghosszabbították a karantént

 

Az ENSZ 33 millió dollárt különít el Ukrajna számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre - közölte szerdán Oleh Nyikolenko, az ukrán ENSZ-képviselet sajtótitkára a Facebookon. 

Hozzátette, hogy a segély része annak a globális humanitárius programtervnek, amelyet a nap folyamán ismertetett António Guterres ENSZ-főtitkár.

A sajtótitkár szavai szerint ezt az összeget a világszervezet célzottan a Donyec-medencei frontvonal két oldalán megvalósítandó humanitárius projektekre adja, úgymint egészségügyi intézmények ellátására, élelmiszerek és alapvető szükségleti cikkek szállítására, távoktatásra, valamint idősek és fogyatékkal élők támogatására.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ne zárják be a piacokat az olyan kistelepüléseken, amelyekben boltok híján az ott lakók számára ez az egyetlen élelmiszer-beszerzési hely. Kijev megye kormányzója közölte, hogy a megyében már leállt mind a 74 piac, de egyelőre a nagykereskedelmi piacok továbbra is működni fognak.

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője közölte, hogy csütörtökön újabb Ukrajnának szánt szállítmány indul Kínából 100 ezer laboratóriumi, úgynevezett PCR-teszttel. Az első ilyen, hétfőn érkezett szállítmányban Ukrajna 50 ezer PCR-tesztet és 250 ezer gyorstesztet kapott.

Az ukrán határőrszolgálat közölte szerdán, hogy újabb 600 ukrán tért haza vonaton Lengyelországból. Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig arról számolt be, hogy eddig már több mint 78 ezer ukrán tért haza a tárca segítségével, de még mintegy 20 ezren szeretnének visszatérni külföldről.

Ukrajnában szerdán a nap folyamán 23-mal 136-ra emelkedett az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig négyen haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg.

Meghosszabbítják a karantént

Denisz Smihal miniszterelnök közölte, hogy előreláthatóan a veszélyhelyzet is harminc napig lesz érvényben. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Smihal figyelmeztetett, hogy a veszélyhelyzet nem rendkívüli állapot, s kérte, hogy a két fogalmat ne keverjék össze.

Illja Jemec egészségügyi miniszter javaslatára a kormány szigorított a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedéseken. A szigorítás értelmében az egészségügyi intézményeknek joguk van a COVID-19 betegség tüneteit mutató személyeket vagy a már diagnosztizált betegekkel érintkezésbe lépőket orvosi vizsgálatra kötelezni, és szükség esetén elrendelni kötelező kórházi ápolásukat.

Ezenkívül a rendőrség és a nemzeti gárda gondoskodik azokon a rendvédelemről a területeken, ahol kötelező vizsgálatok és kórházi ápolás zajlik, illetve azon épületek körül, amelyeket karantén alá helyeztek.

Ukrajnában március 11-én vezeték be az országos karantént először három hétre, azaz április 3-ig.

A kormány döntése értelmében előbb kétszáz főben korlátozták a tömegrendezvények résztvevőinek számát és beszüntették az oktatást az iskolákban. A rákövetkező napokban folyamatosan szigorítottak az intézkedéseken. Bezártak a szórakozó helyek, az éttermek, kávézók, egy héttel ezelőtt leálltak a metrók a nagyvárosokban. Március közepétől Ukrajna lezárta határait a külföldiek előtt, közben viszont tízezrével szállítja haza külföldön rekedt állampolgárait.

Jelenleg Ukrajnában eddig 113 koronavírusos fertőzöttet találtak, közülük mostanáig négyen haltak bele a betegségbe és egy ember gyógyult fel.

Csehországban újabb halálos áldozat

Csehországban szerda reggelig háromra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Lengyelországban kötelezővé vált az alap- és középiskolai távoktatás, Romániában pedig életbe léptek a szigorított kijárási korlátozások. 

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján megjelent információk szerint mind a három elhunyt súlyos beteg volt, ezért megállapítható, hogy elhalálozásukat elsődlegesen nem a koronavírus-fertőzés okozta.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Szerda reggelre a regisztrált fertőzöttek száma 1497-re emelkedett. A betegségből eddig tízen gyógyultak ki. A laboratóriumokban 22 600 embert vizsgáltak meg.

Prágában szerdán rendkívüli ülést tart a cseh parlament felsőháza. A szenátus gyorsított eljárásban megvitatja a képviselőház által kedden elfogadott, koronavírussal kapcsolatos szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot. A testületben képviselt pártok előre jelezték, hogy támogatni fogják a kormány előterjesztéseit.

A képviselőház egyebek között jóváhagyta a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy az idei költségvetési hiányt a tervezett 40 milliárd koronáról (490 milliárd forint) 200 milliárd koronára emeljék.

Lengyelországban szerdától vált kötelezővé az alap- és középiskolai távoktatás. A Covid-19-járvány miatt március 11-től érvényes, jelenleg húsvétig meghosszabbított szünet a hagyományos iskolai tanításban eddig nem járt kötelező távoktatással, a tanárok különféle elektronikus csatornák közvetítésével csak ajánlották a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték a szerdától alkalmazandó e-learning platformokat, és nem osztályoztak.

Lengyelországban szerda reggelig 927 COVID-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 161-gyel nőtt az ismert fertőzöttek száma. Előző napokban mintegy száz esettel szaporodtak a fertőzések. Eddig 12 beteg halt bele a fertőzésbe.

A március 15-től érvényes, eredetileg 10 napra elrendelt lengyelországi határzárat április 13-ig meghosszabbítják - jelentette be szerda délutáni sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter. A korlátozás továbbra sem érinti a teherszállítást. Szombattól viszont a határmenti sávban élő, külföldi munkahelyekre naponta átjáró, a mozgáskorlátozást illetően eddig kivételt képező lengyelekre is vonatkozni fog a külföldről hazatérők esetében kötelező 14 napos karantén.

Andrzej Duda elnök közölte: csütörtökön különgép hozza Varsóba a COVID-19-járvány kezeléséhez szükséges, Kínában beszerzett védő- és orvosi felszerelések első szállítmányát. A közszolgálati hírtévé értesülései szerint az 5,5 millió dollár értékű szállítmány 20 lélegeztető gépet, 100 ezer védőruhát, 500 ezer maszkot és 200 ezer orvosi szemüveget tartalmaz. A legközelebbi napokban további szállítmányok várhatók. Duda szerint Varsó kész arra, hogy a védőeszközök egy részét a szomszédos országoknak, köztük a három balti országnak és Szlovákiának továbbítsák.

Romániában szerda déltől érvényesek a kedd este bejelentett szigorított kijárási korlátozások.

A katonai rendelettel bevezetett szabályok szerint csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében. A lakás elhagyásának indokáról minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított írásos nyilatkozatot kell felmutatni a rendfenntartóknak.

A legveszélyeztetettebbnek minősülő, 65 év feletti korosztály számára a kijárást csak 11 és 13 óra között engedélyezik, kivéve ha munkaügyi kötelezettségeiknek tesznek eleget, gazdálkodnak, illetve rászorulókról gondoskodnak.

Romániában szerda reggelre 12-re emelkedett a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma. A kedd esti adatok szerint az országban 794 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 79 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak, 431 beteget kórházban, 18-at az intenzív osztályon ápolnak. 5556 személyt hatósági karanténban, 87 506-ot lakhelyi elkülönítésben tartanak.

Több mint százan a fertőzöttek közül egészségügyi dolgozók. Több romániai kórházban csak napokkal a beutalás után derült ki egy-egy betegről, hogy koronavírus-fertőzött, és a kórházi személyzetet, valamint a pácienseket is megfertőzte. Az orvosok továbbra is a védőfelszerelés hiányára és a koronavírustesztek korlátozott számára panaszkodnak. A stratégiai kommunikációs törzs kedd délutáni jelentése szerint a kór romániai megjelenése óta az országban 12 624 koronavírustesztet végeztek. A házi karanténból kedden kilépő Ludovic Orban miniszterelnök egy sajtótájékoztatón célként jelölte meg, hogy 5-7 napon belül napi 2000, akár 2500 teszt elvégzésére is képes legyen a rendszer.

A legsúlyosabb eset a Suceava megyei kórházé, ahol a kórházvezetés által elkövetett sorozatos hibák következtében 83 alkalmazott, köztük 34 orvos fertőződött meg. A kór 12 halálos áldozata közül öten ott vesztették életüket. Kórházi részlegeket kellett azonban bezárni Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Aradon és Botosaniban is.

A román külügyminisztérium elkezdte a külföldön rekedt románok hazaszállítását. Egy magán légitársaság charter-járatával kedden 184, idénymunkát végző román állampolgárt szállítottak haza az olaszországi Velencéből. Szombaton Torinóból szállítottak haza 227 ott rekedt román állampolgárt.

Szlovákiában újabb 12 betegnél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek az ország különböző részeiből valók, egyiküknél a fertőzést a Bősön kialakított karanténtáborban mutatták ki, ahová a külföldről saját kérésükre csoportosan hazaszállított szlovák állampolgárokat viszik kéthetes elkülönítésre. Szlovákiában szerda délig több mint 4400 személyen végezték el a vírustesztet, közülük 4200-an bizonyultak negatívnak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.
Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Továbbra is áradások pusztítanak Kínában, a heves esőzések csak szerdán hagynak alább. Tajvanban egy nap alatt több mint nyolcvan földmozgást mértek. Mindeközben Bangladesben már egy hete kemény kánikulával küzdenek. A világ másik felén, Kanadában óriási erdőtüzek pusztítanak, Finnországban pedig a tél nehezíti a mindennapokat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!