2020. január 26.,
vasárnap, Vanda, Paula napja

Ukrajna eltántorítaná a kárpátaljai magyarokat a választástól

Hír TV

2019. július 21., vasárnap 14:17

A kárpátaljai magyarok szerint az ukrán hatóságok minden eszközt megragadnak, hogy megakadályozzák a magyar szavazókat a voksolásban. Kijev tudatos propagandát hirdetett a kárpátaljai magyarság ellen. A fenyegetőzés mellett hamis üzeneteket küldenek a KM-KSZ elnökének a nevében a lakosságának. A magyar kormány elítéli a hatóságok durva fellépést.

Az Ukrajnában élő magyarság szempontjából különösen nehéz a parlamenti választás.

Kijev csütörtökön szeparatizmussal vádolta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget egy vitatott térkép miatt.

A külügyi tárca azt kifogásolja, hogy a KMKSZ az általa kiadott Kárpátalja című hetilapban egy olyan atlaszt jelentetett meg, amelyen piros-fehér-zöld színekkel jelöltek 3 magyar lakta választókörzetet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szintén durva lépéseknek nevezte, hogy az ukrán hatóságok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy eltántorítsák a kárpátaljai magyarokat a választásoktól.

Magyar Levente emlékeztetett, néhány napja kommandósok törték rá olyan családokra, akik támogatják a KMKSZ-t.

Az államtitkár szerint felháborító továbbá az is, hogy az ukrán külügy kilátásba helyezte a magyar miniszterek országból történő kitiltását, ha megkísérlik a belépést Kárpátaljára.

Magyar Levente hozzátette, az Orbán-kormány nem szól bele a voksolásba, de elítéli az ukrán szervek durva fellépését a magyar kisebbséggel szemben.

Hír TV