2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Külföld

Újraválasztották a függetlenségpárti elnököt Tajvanon

Tajvanon hatalmas többséggel újraválasztották a függetlenségpárti Caj Ing-ven elnököt. A politikus asszony Tajvant önálló országnak tekinti, de a függetlenség kikiáltásától eddig a kínai katonai fenyegetések miatt tartózkodott. Peking csalódott az eredmény miatt, egyúttal arra figyelmeztette az újraválasztott elnököt, hogy meg se forduljon a fejében a függetlenség kikiáltása.

  • Újraválasztották a függetlenségpárti elnököt Tajvanon

Az újraválasztásért kampányoló Cai Ing Ven a szavazatok 57%-át kapta. A politikus asszony győzelmének elsősorban külpolitikai okai vannak, a belpolitikában ugyanis sokáig gyenge kezű, ötlettelen vezetőnek tartották. Egy éve – az elvesztett helyhatósági választás után – már katasztrofális vereséget jósoltak az idei parlementi - és elnökválasztásra.

A függetlenségpárti és baloldali Demokratikus Haladó Párt vezetőjének Cai Ing Ven-nek végül Donald Trump dobott mentőövet azzal, hogy vámháborúba kezdett Kínával, amiből sokat profitált Tajvan. Számos tajvani cég ugyanis Kínából Tajvanra költöztette vissza gyártósorait. Sok amerikai cég pedig tajvanira cserélte le a kínai beszállítóikat, sőt még a kínai cégek is tajvani beszállítókat keresnek, mivel egyre nehezebben jutnak hozzá a fejlett amerikai technológiához. Az amerikai-kínai vámháboú tajvanon gazdasági növekedést, a munkanélküliség csökkenését és a jövedelmek növekedését okozta.

"Hiszek benne, hogy számos demokratikus országot és hongkongi barátainkat is boldoggá teszi a választás eredménye itt Tajvanon."

- közölte Cai Ing-ven, újraválasztott tajvani elnök, akinek a győzelmében a hongkongi tüntetések eldurvulása is szerepet játszott.

A hongkongi belpolitikai válság miatt a tajvaniak többsége a Kínától való távolságtartás álláspontjára jutott. A kínai kormány katonai fenyegetése és a tajvani választások befolyásolására indított dezinformációs kampány is a függetlenségpárti elnököt segítette a választásban.

"Tajvannak és Kínának is közös felelőssége a béke fenntartása a tajvani szoros két oldalán. Azt kérem a pekingi rezsimtől, hogy a béke, egyenlőség, demokrácia és párbeszéd legyen békés fejlődésünk kulcsa."

- mondta Cai Ing-ven.

A Peking-barát Kínai Nacionalista Párt nemcsak az elnökválasztást, de a parlamenti választást is elveszítette. A nacionalisták bár a II. Világháború végén polgárháborúban harcoltak a kínai kommunisták ellen, ma már közös állásponton vannak velük és az egy Kína elvét vallják. Véleménykülönbség abban van köztük, hogy ki számít az egy Kína törvényes hatalmának: a kommunista pekingi vagy a demokratikus tajvani kormány.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!