2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Újra tüntetnek Libanonban

Újra tüntetnek Libanonban. A kormányellenes megmozdulások oka az, hogy gyors ütemben értékelődik le a libanoni font. Ezzel felgyorsult a lakosság elszegényedése. A tüntetések rendszeresen összecsapásokba torkollanak. A dühös tömegek az egész politikai elit távozását követelik.

  • Újra tüntetnek Libanonban

A szokásos bevetésre indulnak a rohamrendőrök szerepét betöltő libanoni hadsereg alakulatai - ezúttal az északi Tripoliban. Libanon második legfontosabb városában úttorlaszokat emeltek és autógumikat gyújtottak fel a tüntetők. A kővel megdobált katonák könnygázzal próbálták feloszlatni az egyre erőszakosabban viselkedő tömeget. Hasonló jelenetek rendszeresen megismétlődnek más libanoni városokban is.

Az egykor a Közel-Kelet Svájcának nevezett ország október közepe óta története egyik legsúlyosabb válságát éli. Az 1975-től 1990-ig tartó polgárháború óta most a legrosszabb a helyzet.

Jól jelzi ezt, hogy a libanoni font október közepe óta értékének 70 százalékát elvesztette. A kormány rendszeresen tart válságtanácskozást.

A hónapok óta tartó gazdasági és belpolitikai válságban a kormányellenes tiltakozók az egész politikai elit távozását követelik. Megítélésük szerint a teljes, korrupcióval megfertőződött politikai osztály felelős a kialakult helyzetért.

A gazdasági visszaesést tovább rontotta a koronavírus-járvány. A kijárási tilalom miatt átmenetileg ugyan szüneteltek a tüntetések, de közben az élelmiszerek ára az egekbe szökött, mára minden harmadik munkavállaló állás nélkül maradt és több ezer vállalkozás ment csődbe. Ráadásul azok sem járnak jól, akik még dolgoznak, mert a libanoni fontban kapott fizetésük napról napra kevesebbet ér.

A kormány hónapok óta tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal, hogy kölcsönt vegyen fel. A várhatóan súlyos feltételek miatt mindeddig nem jött létre a megállapodás.

Mindezek miatt egyre többen tartanak attól, hogy az ország újra polgárháborúba süllyed.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!