2021. április 11.,
vasárnap, Leó, Szaniszló napja

Újra járványhelyzetet hirdettek ki Szlovéniában

MTI

2020. október 19., hétfő 06:41, frissítve: hétfő 11:20

A szlovén kormány hétfőtől újra járványhelyzetet hirdetett ki az egész országra vonatkozóan, amire a járványadatok rosszabbodása miatt számítani lehetett.

Ezzel automatikusan aktiválódott az úgynevezett nemzeti védelmi és mentési terv, ami azt jelenti, hogy az állam állja a polgári védelemnek és a katasztrófavédelemnek a járványügyi intézkedések révén felmerülő költségeit. A járványügyi intézkedéseket azonban nem szigorítják tovább. Viszont arra kérnek minden dolgozót, hogy aki teheti, önkéntes alapon távmunkában dolgozzon.

Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest. Aznap 726-tal, 15 142-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Pénteken rekordszámú, 898 esetről számoltak be. Négy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 191-re nőtt.

Az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége miatt a járványügyi szakemberek szombattól nem kutatják fel, hogy a fertőzöttek kivel érintkeztek, az illetőknek maguknak kell fertőzöttségüket tudomásukra juttatniuk azoknak, akikkel találkoztak.

 

Gyors ütemben terjed a vírus, Szlovénia újra járványhelyzetet hirdetett

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány a Magyarországgal szomszédos államokban. A legtöbb megbetegedést és halálesetet ismét Ukrajnából és Romániából jelentették. Szerbiában és Ausztriában valamelyest jobb a helyzet. A legkevesebb napi esetszámot pedig Horvátországban és Szlovákiában regisztrálták. A sok megbetegedés miatt Szlovénia a mai naptól újra járványhelyzetet hirdetett. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a valós adatok mindenhol jóval magasabbak lehetnek, de a tesztek száma korlátozott.

 

Hír TV, MTI