2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Újra Andrej Babist nevezte ki kormányfővé a cseh elnök

Hír TV

2018. június 6., szerda 22:49, frissítve: szerda 22:53

Újra Andrej Babist nevezte ki kormányfővé a cseh elnök. A kisebbségi kormányt a Kommunista Párt kívülről támogatja majd, így az 1989-es rendszerváltás óta először kerülnek ismét a hatalom közelébe.

Vörös csillaggal ábrázolták a cseh miniszterelnököt ezek kormányellenes tüntetők, akik kedden az ellen tiltakoztak Prágában, hogy Andrej Babis a Kommunista Párt segítségével maradhasson hatalmon.

A köztársasági elnök nem hallgatta meg a tüntetőket, és szerdán ismét Babist nevezte ki kormányfőnek. A régi-új miniszterelnök pártja, az ANO a Cseh Szociáldemokrata Párttal lép koalícióra, és mivel a 200 fős törvényhozásban így is csak 93 képviselőjük lesz, a kisebbségi kormányt a kommunisták kívülről támogatják majd.

„Örülünk, hogy a kommunisták támogatják a kormányalakítást, mert az országunknak arra van szüksége, hogy gyorsan stabil kormánya legyen, hogy a munkára és a megoldandó feladatokra koncentrálhassunk. Keményen dolgoztunk, és reméljük, hogy másodjára pozitív kimenetelű lesz a bizalmi szavazás” – jelentette ki Babis.

A kabinet még júniusban összeáll, és július első felében megtartják a bizalmi szavazást a parlamentben. Andrej Babis első, szintén kisebbségi kormánya januárban megbukott, mert nem kapta meg a parlament bizalmát.

A kabinetet kívülről támogatva a kommunisták először kerülnek fontos politikai pozícióba az 1989-es rendszerváltás óta, ráadásul a szélsőbalosok nyíltan Moszkva érdekeit képviselik. Sokan, akik megélték a szovjet időket, most attól tartanak, hogy az oroszok valamilyen formában visszatérnek Csehországba.

„Amikor elkezdődött az orosz beavatkozás Kelet-Ukrajnában, a barátaim azt mondták: ez nem a mi dolgunk, ne törődjünk vele. Most pedig látjuk, milyen ott a helyzet. Azért tüntetek, hogy itt még időben megakadályozzuk ezt” – fogalmazott egy ellenzéki tüntető.

Andrej Babis ugyanakkor rendszeresen hangsúlyozza: bár jó kapcsolatra törekszik Moszkvával, a cseh kormány mind az EU, mind a NATO irányában elkötelezett marad.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!