2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Újabb óvintézkedések érvényesek Lengyelországban és Csehországban

MTI

2020. október 16., péntek 09:19

Egy nap alatt 8 ezerrel nőtt és megközelítette a 150 ezret a fertőzöttek száma Lengyelországban. Emiatt járványügyi szigorításokat vezetnek be az ország nagy részén. Szlovákiában már szigorítottak a szabályokon. Az Egészségügyi Világszervezet arra szólította fel az európai országokat, hogy szigorú intézkedéseket vezessenek be, mert a járvány további erősödése várható.

Koronavírusos betegek lélegeztetőgépen egy Prága melletti kórházban. Csehország az egyik leginkább fertőzött ország Európában, a napi új esetek száma a 10 ezret közelíti. Ezzel együtt az egész kontinensen már a 100 ezret is meghaladta a 24 órán belül megfertőződöttek száma.

Csehországnak a vírus terjedése szempontjából még viszonylag jól álló Németország nyújt segítséget. Kórházi ellátásra szoruló betegeket vesznek át - jelentette be a bajor kormányfő.

Franciaországban is túlterheltek a kórházak és az ott dolgozók. Több nagyvárosban, Párizsban, Nantes-ban és Nizzában is tüntettek az egészségügyiek. A koronavírussal fertőzötteknek több kórházi ágyat, nagyobb orvosi és nővér-létszámot és jobb munkakörülményeket követeltek. A párizsi régióban a kórházi ágyak majdnem felén fertőzötteket kezelnek. A járvánnyal nem kapcsolatos orvosi beavatkozások egyharmadát elhalasztják.

Franciaországban az orvosok és a nővérek mellett mások is elégedetlenek a járványügyi helyzettel.

Házkutatást tartottak több vezető politikusnál, miután az utóbbi hónapokban 90 feljelentést tettek az előző kormány ellen az eddig több mint 33 ezer áldozatot követelő járvánnyal kapcsolatban, az emberek veszélyeztetése miatt. A nyomozók jártak a volt egészségügyi miniszternél és a Edouard Philippe volt kormányfőnél is.

Lengyelországban a nagyvárosokban terveznek bevezetni szigorú óvintézkedéseket, alig egy héttel azután, hogy visszaállították a nyugdíjasok vásárlási idősávját. Most szombattól az ország nagy részét, ezen belül Varsót a leginkább veszélyeztetett zónának minősítik, vagyis a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be.

Szlovákiában már életbe léptek a legújabb óvintézkedések a koronavírus-járvány megfékezésére. Országszerte kötelező lett például a szájmaszk viselése a köztereken is.

Az Egészségügyi Világszervezet arra szólította fel az európai országokat, hogy hozzanak minél szigorúbb intézkedéseket, hogy ezzel megállítsák a járvány második hullámát és életek százezreit mentsék meg.

A koronavírussal terhelt őszi és téli influenzaszezon ugyanis különösen veszélyesnek ígérkezik.

Hír TV