2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Újabb migránsokat mentett ki a Sea-Eye mentőhajója a Földközi-tengeren

Újabb 44 migránst mentett ki a Sea-Eye civil szervezet a Földközi-tengerből. Az Alan Kurdi nevű mentőhajó jelenleg Európa felé tart. Az NGO egyik munkatársa arról beszélt: felháborító, hogy Róma nem engedi kikötni a civilszervezetek hajóit Olaszországban. Az elmúlt 2 hétben 2 NGO hajó is engedély nélkül kötött ki Itáliában.

  • Újabb migránsokat mentett ki a Sea-Eye mentőhajója a Földközi-tengeren

Az Alan Kurdi nevű mentőhajó legénysége nyújt segítséget a gumicsónakon veszteglő migránsoknak a Földközi tengeren. A Sea-Eye civil szervezet munkatársainak nem ez volt az első ilyen mentőakciója, ezúttal 44 migránst mentettek ki. Az NGO arról számolt be, hogy az akciót a máltai hatóságokkal együttműködve végezték és az illegális bevándorlókat a máltai haditengerészet hajója fogja partra szállítani. Ezt azonban a vallettai hatóságok nem erősítették meg. Róma világossá tette nem engedélyezi a kikötést az Alan Kurdi nevű mentőhajónak Itáliában. 

Az elmúlt hetekben szinte egymás után érkeznek az olasz partok közelébe a civilszervezetek migránsokkal teli hajói. Az olasz belügyminiszter tiltása ellenére 2 NGO vízi járműve is kikötött Lampedusa szigetén. A Salvini rendelet értelmében ilyen esetekben súlyos pénzbírsággal kell sújtani a törvényt szegő nemkormányzati szervezetet. A Sea Eye NGO egyik munkatársa szerint felháborító Róma magatartása.

Levontuk a következtetést a Sea Watch hajóval történtekből. Rá kellett jönnünk, hogy az olasz kormány tétlenül nézné, hogy az olasz partok közelében várakozó NGO hajókon egyre rosszabb állapotok uralkodjanak és a menekültek is egyre rosszabb helyzetbe kerüljenek. A hajók kapitányainak ezért nincs más választásuk, mint megsérteni a Salvini rendelet és belépni az olasz vizekre. Egy olyan hajónak, amely menti az embereket a tengerből, nincs lehetősége arra, hogy minden kikötőtől engedélyt kérjen, ezért megy a legközelebbi biztonságos kikötőbe, ami Olaszország. Mi a jövőben is megpróbálunk kikötni itt. Nem igazak a vádak, hogy segítjük az embercsempészeket - szögezte le Gorden Isler.

Miután a civil szervezetek nem hajlandóak alá vetni magukat az olasz szabályoknak, Salvini bejelentette: Róma szükség esetén a haditengerészetet is beveti az illegális bevándorlók ellen. Az intézkedés az embercsempészek elleni aktívabb fellépést és a kikötők védelmét is szolgálja.

Az Unió menekültügyi biztosa eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy Olaszország és Málta nem viselheti a migráció teljes felelősségét csak azért, mert a Földközi-tenger térségében fekszenek. Dimitrisz Avramopulosz leszögezte: az uniós tagállamoknak mielőbb előzetes megállapodásra kell jutniuk az érkezők elosztásáról.

 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!