2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Újabb lépés a Trianon-nap megszavazása felé

2019. december 6., péntek 10:43

Tovább mélyítené a szakadékot és fokozza az ellentéteket románok és magyarok között a Trianon-nap állami ünneppé nyilvánítása Romániában. Kedden a bukaresti képviselőház szakbizottságában a román képviselők szavazataival átment az a törvénytervezet, ami június 4-ét Trianon-nappá nyilvánítja. Az RMDSZ ellenzi a kezdeményezést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a tervezetet mielőbb leszavazza a parlament. Bár, úgy tűnik, nemzeti kérdésekben konszenzus van a román pártok között, elképzelhető, hogy a kormányzó liberális pártra számíthatnak a magyarok.

Ünnep lehet Romániában a Trianon-évforduló, vagyis június 4-e. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a jobboldali Népi Mozgalom Pártjának támogatásával megkapta a román képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását az erről benyújtott törvénytervezet.
A Magyar Polgári Párt képviselője szerint a Trianon-nap állami ünneppé nyilvánítása újabb szintre emeli a magyarellenességet Romániában.

Ennek egyértelmű üzenete van az itt élő nemzeti közösségek irányába, és kiemelten a magyar közösség irányába. Azt üzeni, hogy Románia továbbra sem a megbékélés, a harmonikus együttélés, a történelmi megbékélés útján kíván haladni, hanem egy olyan történelmi pillanatból kíván továbbra is táplálkozni, ami a megosztottságot, az ellentéteket fokozhatja

- mondta Orbán Balázs.

Korodi Attila az RMDSZ frakcióvezetője szerint a tervezet sértő a romániai magyarság számára és szembemegy minden olyan törekvéssel, amely a békés együttélést szolgálja.

Egyedül a parlamenti eszköztár áll most a rendelkezésünkre. A kormányzati oldalon látom én azt, hogy értik, hogy ez miért veszélyez, miért nem jó, viszont a kérdés az, hogy ez elégséges-e

- fogalmazott Korodi Attila.

Amennyiben elfogadja a képviselőház a törvénytervezetet, Románia minden évben ünnepelni fogja a trianoni szerződést.

HírTV