2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Újabb kormánytag mondott le Kanadában

Már a harmadik magas rangú kormánytag mondott le Kanadában, a kabinet korrupciós botránya miatt. A kanadai vezetés segített egy nagy építőipari cégnek peren kívüli megegyezéssel elkerülni a bírósági felelősségre vonást. Az ellenzék már Justin Trudeau miniszterelnök távozását követeli.

  • Újabb kormánytag mondott le Kanadában

Az SNC-Lavalin a világ egyik legnagyobb építőipari cége. A kanadai vállalat korrupciós ügybe keveredett, egy a líbiai kormánnyal még Moammer Kadhafi idején kötött üzlet miatt: 2001 és 2011 között összesen 48 millió kanadai dollár kenőpénzt fizettek ottani szerződések elnyeréséért.

Az óriáscég azonban addig lobbizott a kanadai kormánynál, amíg el nem érte, hogy kártérítés fizetésével elkerülje a bírósági eljárást. Az akkori igazságügyi miniszter ebben nem volt hajlandó részt venni, ezért előbb áthelyezték, majd februárban lemondott a posztjáról.

„Egy nagyjából négy hónapos időszakban, 2018 szeptembere és decembere között több kormánytag is folyamatosan megpróbált politikailag beavatkozni az ügyészség munkájába, az én igazságügy-miniszteri munkámba, annak érdekében, hogy peren kívüli megállapodást biztosítson az SNC-Lavalinnek” – mondta Jody Wilson-Raybould, a Trudeau-kormány egykori igazságügyi minisztere. 

Nem sokkal később Trudeau tanácsadója, egyben régi jóbarátja, Gerald Butts is lemondott a botrány miatt.

Most pedig újabb miniszterét veszítette el a kormányfő, a költségvetési tárcát vezető Jane Philpott is távozott a kabinetből.

„Miközben csalódott is vagyok, megértem, hogy úgy döntött, lemond. És köszönetet mondok a szolgálataiért” – mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. 

A múlt héten az ellenzék Justin Trudeau-t is lemondásra szólította fel. A legutóbbi felmérések alapján a kanadai kormányfő népszerűsége rohamosan csökken, tavaly november óta 7 százalékot veszítve jelenleg 26 százalékos a támogatottsága. Az ellenzék legnépszerűbb politikusa 21 százalékon áll. Kanadában idén októberben választásokat rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!