2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Újabb holttestek a mélyből

Újabb holttesteket hoztak felszínre a búvárok a dél-olaszországi Lampedusa sziget partjainál, ahol múlt héten süllyedt el egy afrikai menekülteket szállító bárka. Eddig összesen 232 holttestet találtak meg, az áldozatok száma azonban elérheti a 350-400 főt is. A történtek után az olasz belügyminiszter kezdeményezi, hogy az EU gondolja újra az uniós menedékjogi politikát szabályozó dublini egyezményt.

Az afrikai menekülteket szállító bárka még csütörtökön süllyedt el az olasz sziget partjainál, azóta több mint kétszáz halott került elő a tengerből. Az olasz búvárok hétfőn 38 testet találtak meg a tengerfenékre süllyedt roncsoknál. A kutatást a rossz időjárás miatt félbe kellett szakítani.

„Érzelmileg is megterhelő és nehéz felszínre hozni a holttesteket, amelyeket a lehető legnagyobb tisztelettel kezelünk” – fogalmazott Filippo Marin az olasz parti őrség szóvivője.

A búvárok dolgát nehezíti, hogy a hajó több mint negyven méter mélységben van, így egy-egy merüléskor csak néhány percet tölthetnek a roncs átkutatásával.


„A műveletek legnehezebb része még csak most jön, mert a roncsok belsejéből is ki kell hozni a holttesteket. Ez technikai szempontból sokkal nagyobb kihívást jelent, mint az eddigi mentés. De a motivációnk természetesen nagyon erős, és mindent el fogunk követni azért, hogy felszínre hozzuk ezeknek a szegény áldozatoknak a testét” – nyilatkozta Rocco Pilon a parti őrség egyik búvárja.

A tragédiát az okozta, hogy a zsúfolt hajón tűz ütött ki, amely elől a menekültek a bárka egyik végébe rohantak, és a vízi jármű felborult. Az embercsempészhajón 450-500 eritreai, ghánai és szomáliai menekült utazott, közülük mindössze 155 embert sikerült kimenteni.

A történtek után Angelino Alfano olasz belügyminiszter kezdeményezte, hogy az unióban gondolják újra a közös menedékjogi politikát szabályozó dublini egyezményt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!