2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Újabb halottak az iráni tüntetéseken

Hír TV

2018. január 1., hétfő 11:33, frissítve: hétfő 15:12

Sebesült iráni tüntetőt vittek a társaik a nyugati Dorud városában. A közösségi oldalakra is feltöltött szombaton készült amatőr felvételeken arról beszélnek, hogy a férfit hasba lőtték a rendőrök.

A hatóságok korlátozták a közösségi médiaalkalmazásokat, valamint az internetszolgáltatást, mert a legtöbbször a világhálón szervezik a megmozdulásokat, amelyek csütörtökön kezdődtek. Felvételek sem nagyon kerültek ki az országból.

Az állami hírügynökségi jelentések szerint vasárnap éjjel több tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrségeket és katonai bázisokat, de a biztonsági erők visszaverték őket. Csak a délnyugat-iráni Izéh városában két tüntetőt lőttek le, a hatóságok még keresik a tettest. Egy szomszédos tartományi kormányzóhelyettes visszautasította, hogy az egyenruhások éles lőszert használtak volna, és külföldi ügynököket tett felelőssé a megmozdulásokért.

„Ami ezeket az összecsapásokat illeti, bizonyítékot találtunk, hogy a Takfiri csoportok, a kormány ellenségei, és külföldi hírszerző ügynökségek tevékenysége vezetett ezekhez. A két halálos áldozatot követelő összecsapásokkal kapcsolatban: a biztonsági és rendfenntartó erők nem lőttek. Soha nem lőttünk emberekre. Békésen akartunk véget vetni a tüntetésnek” – mondta Habibollah Khojastehpour, Irán Lorestan tartományának kormányzóhelyettese.

Az elnök kijelentette, az alkotmány értelmében az irániaknak joguk van bírálni a kormányt és demonstrációkat szervezni.

„Az embereknek joguk van bírálni az egész országban. De a kritika teljesen más, mint az erőszak vagy a közvagyon megrongálása. Az ország felelős vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk az emberek jogos bírálatát, és a tüntetéseket, ehhez joguk van” – fogalmazott Haszan Roháni iráni elnök.

Az iráni államfő, bár nem nevezte meg az amerikai elnököt, visszautasította Donald Trump Twitter-bejegyzését, amelyben támogatta a tüntetőket.

„Ez az ember Amerikában, aki ma szimpatizál népünkkel, elfelejtette, hogy mindössze néhány hónapja még terroristáknak nevezte az irániakat. Terrorista nemzetnek! Ennek az embernek, aki velejéig Irán-ellenes, nincs joga szimpatizálni az irániakkal” – tette hozzá az elnök.

A csütörtökön indult tüntetéssorozat kezdetben a magas árak elleni kezdődött, de később ellenzéki követelések is megjelentek. Az iráni köztársaságot 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen tiltakoznak, többen Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását is követelték. Az iráni Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese még szombaton kemény fellépést ígért a zavargások résztvevőivel szemben. A mostani a legnagyobb ellenzéki megmozdulás a 2009-es tüntetéssorozat óta. Akkor a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása miatt demonstrációkat verte le a rendőrség és a hadsereg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!