2020. július 10.,
péntek, Amália napja

Újabb feltételezett dzsihadista anyát toloncoltak Törökországból Németországba

Hír TV

2019. december 4., szerda 12:12

Kitoloncoltak Törökországból Németországba egy újabb kisgyermekes anyát, akit azzal gyanúsítanak, hogy a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet tagja - jelentették szerdán német hírportálok.

A 30 éves nő és négy gyermeke kedd este érkezett meg a frankfurti repülőtérre egy menetrend szerinti járattal. Előzetes letartóztatásba helyezték, gyermekeit állami gondozásba vették.

A német-szíriai kettős állampolgárt terrorista szervezetben viselt tagság bűncselekményével gyanúsítják. A nyomozás megállapításai szerint egy úgynevezett nővéri hálózat tagjaként tevékenykedett, vagyis szélsőséges iszlamista meggyőződésű fiatal nők csoportjához tartozott, és azon dolgozott, hogy újabb nőket állítson az IÁ szolgálatába.

Az alsó-szászországi illetőségű gyanúsított 2014-ben kivándorolt Szíriába, és onnan szervezte meg több németországi nő kiutazását az IÁ ellenőrzése alá vont közel-keleti régióba, és házasságukat dzsihadista harcosokkal.

A török hatóságok novemberben három olyan nőt toloncoltak vissza Németországba, akiket az IÁ követőiként tartottak számon. Ketten dzsihadista harcosok feleségei, az IÁ-tagok és azok rokonainak kialakított szíriai fogolytáborok egyikében tartózkodtak, majd megszöktek, de török katonák elfogták őket a török-szíriai határ szíriai oldalán folytatott művelet során. A harmadik nőt az egész - hétfős - családdal együtt toloncolták vissza, ők nem jártak Szíriában vagy Irakban, az IÁ által ellenőrzött területeken, de a török hatóságok szerint dzsihadistának számítanak.

Német sajtóértesülések még nagyjából 80 német állampolgárságú nő és 100 gyerek tartózkodhat Szíriában fogolytáborokban.

Korábbi kormányzati adatok szerint az utóbbi években mintegy 1050 személy távozott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba - jelentős részük őrizetben van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti - további 220 meghalt.

MTI