2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Újabb behódolások

2020. június 28., vasárnap 11:55

Átkeresztelik a bécsi Szerecsen Gyógyszertárat az antirasszista mozgalom nyomására. A Fekete életek számítanak ugyanis aláírásgyűjtéssel tiltakozott a patika - szerintük - rasszista neve ellen. A L’Oréal is behódolt a baloldali csoportnak. A világmárka ugyanis a jövőben nem használja a fehér, illetve a világos szavakat a termékeinél. Eközben az Egyesült Államokban továbbra is pattanásig feszült a helyzet és folytatódott az erőszakhullám.

Egy fegyveres férfi nyitott tüzet a Kentucky állambeli Louisville-ben. A támadás helyszínén, a Jefferson Square Parkban sokan tartózkodnak, mivel hónapok óta rendszeresen tartanak itt tüntetéseket. Márciusban ugyanis a rendőrök megöltek a városban egy fekete nőt.

A mostani támadásban egy ember életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. A rendőrség egyelőre nem közölt részleteket a tettes személyéről. A lövöldözés helyi idő szerint este kilenckor kezdődött.

Az Egyesült Államokban pattanásig feszült a helyzet a Fekete életek számítanak mozgalom akciói miatt.

Az antirasszista csoport kezdetben Georg Floyd halála miatt tiltakozott. A tüntetéssorozat azonban hamar átcsapott erőszakos megmozdulásba.

A tiltakozók romboltak, fosztogattak, önkényesen foglaltak el közterületeket, majd a rendőröket vették célkeresztbe és számos alkalommal rájuk támadtak.

A feltüzelt tiltakozók ezután kezdtek esztelen szobordöntögetésbe. Először még csak a rabszolgatartók emlékműveit akarták elpusztítani. Mostanra azonban már szinte minden alkotásban ellenséget látnak.

Több tucat agresszív tüntető gyűlt össze a Washingtonban található Lincoln-szobor előtt és annak eltávolítását követelték.

Néhány békés demonstráló szerint azonban a múltat nem szabad eltörölni,

Az amerikai elnök világossá tette: nem tűri a történelem erőszakos átírását.

A szoborrongálások mellett az antirasszista mozgalom mindenre igyekszik nyomást gyakorolni. Újabb világmárka hódol be a radikális baloldali tüntetőknek.

A L’Oréal bejelentette, hogy termékeinél ezentúl nem használja a fehér, illetve a világos szavakat.

Az osztrák főváros harmadik legrégebbi gyógyszertárát is átkeresztelik. A Fekete életek számítanak ugyanis aláírásgyűjtéssel tiltakozott a patika - szerintük - rasszista neve ellen. Az intézmény vezetője szerint a kezdeményezés félreértésen alapszik, hiszen a Szerecsen név a legkevésbé sem sértő az afrikai emberekre nézve.

Az antirasszista szervezet nyomására sorra mondanak fel olyan fehér szinkronszínészek, akik nem fehér karakterek hangját adják. A Simpson család alkotói pedig bejelentették: a jövőben szereplőik etnikumának megfelelően választják ki a szinkronhangokat.

HírTV